10.8 C
Zagreb
Utorak, 30 travnja, 2024

Olić o Vlašiću: Vlašić je prerastao rusku ligu i da želi stepenicu više

Pročitajte još:

Osmina finala Europskog nogometnog prvenstva počinje večeras, a Hrvatska se punom parom priprema za ogled sa Španjolskom koji će se u ponedjeljak odigrati u Kopenhagenu. Danas su pred predstavnike medija u Rovinju izašli stoper Duje Ćaleta-Car, koji bi ponovno mogao zaigrati umjesto Dejana Lovrena koji izostaje zbog žutih kartona, te član stručnog stožera i donedavni trener CSKA Moskve, Ivica Olić.

Kako bi Ćaleta-Car ocijenio igru obrane?

“Sigurno da može uvijek bolje i uvijek ima prostora za neki napredak”, kazao je Marseilleov stoper. “Mislim da je bilo nekih dobrih i loših stvari, sve u svemu, mogli smo bolje odraditi. Primili smo neke glupe golove na koje smo mogli bolje reagirati, vidjet ćemo protiv Španjolske, nadam se da će biti bolje i da ćemo napokon zadržati clean sheet”.

“Mislim da Hrvatska ima prednost”, složio se Ćaleta-Car. “Čak i u utakmicama koje smo igrali, na primjer, protiv Češke, imali smo dvije dobre prilike iz kornera. Izbornik i stožer drže do toga, mislim da u današnjem nogometu tim kombinacijama možeš zadati probleme suparniku. Hoće li to biti akcija ili direktan korner kao što smo zabili Škotima, visinu imamo, snagu također. Nadam se da možemo iskoristiti i taj segment naše igre”.

Vijest o raskidu ugovor s CSKA-om došla je iznenađujuće i to na početku priprema. No, Ola zasad ne želi pričati o tome, ali je podijelio svoje mišljenje o Nikoli Vlašiću.

– Imamo utakmicu koja nam je bitnija, poslije toga možemo pričati o CSKA. Nikolu sam upoznao u reprezentaciji, tada sam već znao o kakvom igraču se radi. Radeći s njim u klubu sam sve njegove kvalitete i mane, ako ih ima, mogao upoznati. Radi se o vrhunskom sportašu, profesionalcu. Nekoliko sezona je jedan od najboljih igrač ruske lige. Nakon mog dolaska, shvatio sam da je on to prerastao i da želi napraviti stepenicu više. Radovao se ovom Euru, pred sam kraj prvenstva imao je jednu neugodnu ozljedu. Na svu sreću dobro je prošlo, imao je određenih problema s mišićem. Spreman je, počeo je zadnju utakmicu od početka i pokazao o ovakvom igraču se radi i koliko je bitan. Poseban igrač koji ima drugačiju kvalitetu. Strašan realizator, voli kontakt, voli primiti loptu među igračima. To mu je specijalka. Uvijek sam govorio igračima, dajte loptu Nikoli, nije problem ako ima jednog ili dvojicu igrača. Drago mi je da se vratio. Da je jednu utakmicu počeo, da je ozljeda iza njega. Vidjeli smo da je bitan igrač – kazao je Olić.

Bez obzira što nije možda na prijašnjoj razini, Sergio Busquets je i dalje mozak ove Španjolske. Fantastični vezni igrač u čijoj glavi su ucrtane sve španjolske akcije. Kako od dirigira, tako španjolski orkestar svira.

– Ja mislim da svi treneri reprezentacija kad Busquets igra znaju o kome se radi i kakav je igrač. Svi pokušavaju da ga zatvore, da mu ne daju prostor i vrijeme da ne dijeli te lopte. Ali on je kao vino, što je stariji, to je bolji, teško ga je zaustaviti, pogotovo sada puno znači Španjolskoj kad je puno mlađih igrača. Mi znamo da je on ta veza između napada i obrane i pokušat ćemo sve napraviti da ga neutraliziramo. Nisam siguran hoće li baš biti moguće sto posto ga zatvoriti, jer toliko je dobar. Ali nije samo on tu, oni su stvarno ekipa, i to su pokazali u zadnjoj utakmici.

Hoće li biti velikih promjena pred Španjolsku ili će one biti samo kozmetičke?

“Promjena neće biti jako puno, ali o tom potom. Ima još dosta do utakmice. Što se tiče taktičkih detalja, nakon Škotske smo imali drugi dan koji je dosta težak igračima i ne možeš puno raditi. Jučer smo imali prvi pravi trening gdje smo mogli probati neke taktičke zamisli. Ono što je dosta dobro je vrijeme između naše zadnje utakmice i Španjolske. Imali smo ga dosta, igrači će biti odmorni i svježi i vjerujem da ćemo odigrati dobru utakmicu”.

Koliko su apetiti porasli i ima li Hrvatska, nakon srebra, dojam kao da ulazi ravnopravno u dvoboj s ovakvim suparnikom?

“Definitivno, to je sasvim drugačiji pristup”, slaže se Olić. “Nakon tog srebra ne samo navijačima, i vama u medijima, porasli su apetiti i to se vidi ovdje kod nas u stožeru te među igračima. Oni su ti koji su ljestvicu postavili tako visoko i naravno da svi mi očekujemo da tako bude i u sljedećim utakmicama. Međutim, svi znamo kako je to teško, ostati na vrhu, ne samo našima nego i jednoj Njemačkoj koja ima ne znam koliko veći broj igrača. Tu je ona razlika zašto se Hrvatska može još nositi s najboljima i zašto se nadamo da možemo i pobijediti: igrači nam igraju u vrhunskim klubovima, na top nivou i to donosi rezultat. Ako nemaš igrače u Interu, Realu, Chelseaju, teško je nadati se nečemu velikom. Siguran sam da ćemo i ovdje pokazati moć i kvalitetu. To je jedna utakmica i rezultat može biti ovakav, onakav. Bilo što prognozirati je teško, ali nadati se možemo i moramo”.

Kako, za kraj, bivši napadač gleda na hrvatske ofenzivce?

“Generalno gledajući, siguran sam da imamo kvalitetnu klupu i da možemo dosta toga, ako utakmica ne ide onako kako smo htjeli, postići s klupe. Što se tiče napadača, probali su na početku s Antom Rebićem, onda s Brunom Petkovićem, imamo Andreja Kramarića, Antu Budimira, dosta krilnih igrača. Stvarno ima jako puno kvalitete. Hrvatska je u kvalifikacijama dobila Brunu koji je odigrao nekoliko sjajnih utakmica, uvjerili smo se svi u njegove kvalitete, ne samo u reprezentaciji nego i u Dinamu. Drago mi je da je pokazao s nekoliko svojih poteza, da je jako bitan i da može odigrati vrhunsku utakmicu bez obzira što možda u prve dvije nije bio otpočetka. Pokazao je da je i karakterno čvrst i stabilan. Bez obzira na sve, svaki igrač je bitan. Nadam se da će naši napadači u sljedećim utakmicama zabijati golove da ćemo i s tim dobiti još više samopouzdanja”.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
11.8 ° C
11.8 °
11.1 °
76 %
1.5kmh
0 %
Uto
24 °
Sri
21 °
Čet
23 °
Pet
14 °
Sub
12 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: