7.7 C
Zagreb
Nedjelja, 25 veljače, 2024

BRICS će postati globalna supersila?

Geopolitički diskurs nedvojbeno je uključivao rast gospodarskog bloka BRICS-a.

Pročitajte još:

Tijekom godine savez je nastavio postajati glasom globalnog juga u njegovoj nadi. stvoriti multipolarni svijet. Ipak, mogu li njegove akcije na kraju katapultirati BRICS u globalnu supersilu?

Gospodarski savez svakako je prihvatio natjecanje sa zemljama G7. Štoviše, stekla je prednost na Zapadu svojim rastom BDP-a i potencijalnom ekspanzijom. Naknadno, kako se vrh približava, njegov uspon sve manje izgleda kao mogućnost, a više kao neizbježnost. Gdje taj uspon prestaje mogao bi diktirati geopolitički krajolik koji je neizmjerno drugačiji.

 

Potencijal BRICS-a kao globalne supersile

Otkako su Rusiji uvedene zapadne sankcije, ona je čvrsto prigrlila svoje najbliže saveznike. Štoviše, akcije su djelovale kontraintuitivno prema namjeri. Umjesto da otjera saveznike, učvrstio je ta partnerstva. Zanimljivo, učvrstili su se pod zastavom iscrpljenosti zapadnjačkim idealima, nestašlucima i aktivnostima.

Nakon toga, blok je prihvatio dedolarizaciju, koristeći taj obnovljeni utjecaj da smanji ovisnost o američkom dolaru. Stoga postoji golem potencijal za cijeli savez posvećen mijenjanju globalne ravnoteže moći. S druge strane, potencijalno bi se mogla postaviti na putanju geopolitičkog natjecanja.

Ipak, znači li sve ovo još uvijek da bi BRICS mogao postati globalna velesila? Pa ne baš. Trenutno je savez još uvijek daleko od prijelaznog pogleda na takav entitet. 20. i 21. središte vidjelo je kako se ove vrste blokova supersila uvelike razlikuju od navodnog fokusa BRICS-a.

Konkretno, BRICS naglašava svoj kooperativni stav i ponovio je svoju usmjerenost na zemlje u razvoju. Doista, naizgled se nastojalo prevladati razlike kako bi mnogi dobili umjesto nekolicine. Ono što je zanimljivo jest da je blok naizgled odgovorio zapadnim idealima koji se kao takvi zapravo nisu očitovali.

Multipolarni svijet

Brics_Leaders
Izvor: Wikipedia Commons

Suparnici, poput Kine i Indije, ostavili su po strani svoje razlike kako bi nametnuli i projektirali ovakav pristup. Stoga potpada pod tradicionalni nadimak supersile koji bi imala prošla savezništva. Ipak, još uvijek ima ogroman rast koji bi ga uskoro mogao dovesti u te rasprave.

Zemlje BRICS-a imaju ukupni BDP od 26 trilijuna dolara, s preko 3,27 milijardi ljudi i 26,7% svjetske kopnene površine, prema nedavnom izvješću . Štoviše, Kina i Rusija predstavljaju neke od ekonomski najmoćnijih zemalja na planetu. Kombiniranje za održavanje cjelokupnog saveza.

Alijansa je sigurno posvećena smanjenju zapadnog utjecaja na globalnoj razini, ali nije izravno uspostavila konkurenciju. Stoga se ne čini kao da joj je status globalne supersile doista cilj. Umjesto toga, čini se kao da valuta BRICS-a traži ono što je stalno izjavljivala; multipolarnost u globalnoj sferi.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Na futsal utakmici u Rijeci Armada pjevala “umri Livaja”

Užasne smo povike već više puta slušali na riječkom području što se tiče Marka Livaje (30), ali sve je...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
8.2 ° C
9.9 °
5.8 °
76 %
1kmh
0 %
Ned
13 °
Pon
14 °
Uto
13 °
Sri
15 °
Čet
14 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9243
GBP
1,1696
CHF
1,0484
CNY
0,1285
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: