27.8 C
Zagreb
Utorak, 18 lipnja, 2024

Kina je najavila niz mjera za jačanje svog gospodarstva: Evo što znamo do sada

Kina pojačava mjere za jačanje svog gospodarstva uoči ključnog sastanka Politbiroa ovog tjedna na kojem će se razmotriti gospodarski učinak zemlje u prvoj polovici godine.

Pročitajte još:

Vlasti su prošli tjedan najavile niz obećanja usmjerenih na određene sektore ili uvjeravanje privatnih i stranih ulagača u povoljnije investicijsko okruženje, no to su uglavnom bile široke mjere, s nedostatkom konkretnih detalja. Kineski su čelnici također signalizirali posljednjih tjedana da će vjerojatno biti više usredotočeni u svojim politikama.

Evo nekih od ključnih mjera koje je kineska vlada najavila posljednjih tjedana.

Privatne tvrtke
Kineska agencija za gospodarsko planiranje objavila je u ponedjeljak niz mjera za promicanje privatnih ulaganja i oporavak kineskog gospodarstva .

Ovo je uslijedilo nakon rijetkog zajedničkog obećanja u srijedu između kineske vlade i Komunističke partije, koje su obećale da će privatne tvrtke tretirati isto kao i državne tvrtke. Peking se također obvezao osigurati pošten tretman u područjima od intelektualnog vlasništva i zemljišnih prava do financiranja i ponude radne snage.

U izjavi od 17 točaka u ponedjeljak, Nacionalna komisija za razvoj i reforme obećala je privući više privatnog kapitala za sudjelovanje u izgradnji velikih nacionalnih projekata i ključnih projekata u lancu industrijske opskrbe.

NDRC je rekao da će podržati privatna ulaganja u sektore — kao što su transport, očuvanje vode, čista energija, nova infrastruktura, napredna proizvodnja i moderna poljoprivredna postrojenja.

Agencija također potiče privatne investicijske projekte za izdavanje zaklada za ulaganje u nekretnine (REITS) u infrastrukturnom sektoru kako bi se promicala diversifikacija imovine i dodatno proširili kanali ulaganja i financiranja privatnih ulaganja.

Narodna banka Kine i Državna uprava za devize prošlog su četvrtka prilagodili svoje šire smjernice financiranja kako bi tvrtkama omogućili veće posuđivanje iz inozemnih izvora.

Poslovni sentiment općenito se pogoršao zbog slabog gospodarskog rasta nakon početnog oporavka Kine, a kinesko gospodarstvo nakon izlaska iz covida je oslabilo.

Protekle tri godine također smo vidjeli žestoke napade na tvrtke za internetske platforme, uključujući diva e-trgovine Alibabu, sektor obrazovanja i igara kao i programere nekretnina.

“Nakon što je posljednjih godina zagorčalo život mnogim privatnim tvrtkama, kinesko vodstvo mijenja smjer i dalo je obećanja na visokoj razini da će poboljšati poslovno okruženje”, napisao je u petak Julian Evans-Pritchard, voditelj Kine u Capital Economicsu.

“No, dok bi dijelovi uslužnog sektora imali koristi od službenijeg stajališta podrške, veliki dio trenutačnog opreza među privatnim tvrtkama odražava šire ekonomske prepreke protiv kojih su regulatorne postavke od ograničene koristi”, dodao je.

Potrošnja

NDRC je prošlog utorka obećao “obnoviti i proširiti” potrošnju u općem planu za poticanje rasta koji uključuje povećanje prihoda kućanstava, poboljšanje poslovnog okruženja za privatne tvrtke i stabilizaciju zapošljavanja mladih.

Obećanje, dano na redovitoj mjesečnoj tiskovnoj konferenciji agencije, došlo je dan nakon niza razočaravajućih gospodarskih podataka koji su potaknuli ponovne pozive za potporu politike za poticanje rasta.

Prošlog su ponedjeljka službeni podaci pokazali da je kineski BDP u drugom tromjesečju porastao za 6,3% u odnosu na godinu prije, promašivši tržišna očekivanja od 7,3%. Zabilježio je rast od 0,8% u odnosu na prvo tromjesečje i bio je sporiji od kvartalnog tempa od 2,2% zabilježenog u razdoblju od siječnja do ožujka.

Čak i uz nisku bazu iz prošle godine, s obzirom na izolaciju zbog Covida u Šangaju u to vrijeme, rast maloprodaje značajno je usporio na 3,1% u lipnju u odnosu na godinu ranije, u usporedbi sa 12,7% u svibnju.

Proizvodi za domaćinstvo

Prošlog tjedna, nekoliko sati nakon objave NDRC-a, kinesko Ministarstvo trgovine pratilo je zajedničko priopćenje s desetak drugih vladinih odjela, najavljujući plan od 11 točaka za poticanje domaće potrošnje dobara i usluga za kućanstvo.

To uključuje direktivu lokalnim vlastima da ubrzaju obnovu starih domova, obećanje da će se poticati poboljšanja online komercijalnih platformi i razvoj koncepta “gradova od 15 minuta”.

Automobili i elektronika

Tijekom posebne konferencije za novinare u petak, NDRC je najavio plan od 10 točaka za povećanje vlasništva automobila, posebno za vozila “nove energije”.

To će uključivati ​​poboljšanje kapaciteta ruralnih energetskih mreža, smanjenje troškova povezanih s kupnjom i punjenjem električnih vozila.

Peking je u lipnju proširio porezne poticaje za kupnju električnih vozila.

(Izvor: CNBC)

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

Baby Lasagna poželio sreću Vatrenima u dresu hrvatske nogometne reprezentacije

BABY LASAGNA na Facebooku je poželio sreću Vatrenima, koji danas igraju protiv Španjolske. Glazbenik je pozirao u dresu hrvatske...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
28.3 ° C
29.4 °
26.1 °
51 %
1.5kmh
0 %
Uto
31 °
Sri
35 °
Čet
31 °
Pet
36 °
Sub
31 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9310
GBP
1,1861
CHF
1,0370
CNY
0,1285
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: