1.4 C
Zagreb
Subota, 9 prosinca, 2023

Mamićeva tvornica novca strahovito se širi: A glavne uloge u novom biznisu imaju kćer i djevojka!

Mamić je, uz dobar vjetar u leđa hercegovačkoga HDZ-a, postao jedan od najvećih ulagača u toj regiji

Pročitajte još:

Bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić, postaje jedan od najvećih ulagača u regiji, kako doznaje Jutarnji.

Bivši hrvatski nogometni dužnosnik, doživljava srozavanje svog ugleda u domovini, ali istovremeno povećava svoj poslovni ugled u susjednoj Bosni i Hercegovini.

U susjedstvu, Mamić je postao veliki investitor u solarne elektrane preko poduzeća poput “Plavo sunce”, “IM sunce”, “Zidinsko sunce” i “Eco solar energy”. Ova poduzeća, koja su povezana s Mamićevom djecom Ivom i Mariom, osiguravaju mu znatne prihode i ulaganja u obnovljive izvore energije. “Majsko sunce” je peto podužeće u koje je 80 tisuća maraka uložila i njegova djevojka Jelena Planinić.

Mamić je, uz dobar vjetar u leđa hercegovačkoga HDZ-a, postao jedan od najvećih ulagača u solarne elektrane.

Tomu u prilog govori i posljednji u nizu koncesijskih ugovora koje je “Plavo sunce” potpisalo s Vladom Hercegovačko-neretvanskim kantonom “za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije izgradnjom 10 elektroenergetskih objekata – fotonaponskih elektrana”. Koncesijski ugovor vrijedan je oko 172.598 konvertibilnih maraka, te je sklopljen na 30 godina. U mjestu Polog kod Mostara će tako niknuti 10 fotonaponskih elektrana snage 4MW.

– Koncesionar je obvezan obavljati koncesijsku djelatnost na način i pod uvjetima propisanim svim zakonskim propisima koji reguliraju oblast električne energije i izgradnje elektroenergetskih postrojenja ove vrste i koji reguliraju pitanja gradnje, zaštite okoliša, vodoprivrede i zaštite na radu. Obvezan je, na svoj trošak i na svoj rizik, ishodovati sve dozvole/suglasnosti koje su propisane posebnim zakonima, a koje je obvezan pribaviti prije početka korištenja koncesije, kao i za vrijeme trajanja Ugovora, navodi se u stavkama ugovora.

Prema statističkim pokazateljima “Fie”, bosanskogercegovačke inačice “Fine”, tvrka Plavo sunce s jednim zaposlenikom spada u red mikro poduzeće, te je svoje mjesto našla na 126. mjestu po poslovanju u prošloj godini s prihodima od 250.000 konvertibilnih maraka, imovinom vrijednom gotovo 30 milijuna maraka i iskazanim gubitkom od oko 50.000 maraka. Gubitak dakako nije zabrinjavajući s obzirom da je poduzeće u investicijskom ciklusu te će se već kroz koju godinu počati iskazivati dobit, i to pozamašna. Naime, procjene su da se ulaganje u solarne elektrane počinje vraćati u roku od 5-7 godina, a onda do isteka koncesijskog razdoblja to bude čista zarada uz minimalni trošak.

Preko poduzeća u koja su uključena njegova djeca Iva i Mario, Zdravko Mamić je “upucao” više od tri milijuna eura za poslovna ulaganja u obnovljive izvore, odnosno solarne farme na podružju Čitluka i Čapljine, a na Mostar se krenuo širiti i prije dobivanja koncesije za lokaciju “Polog”, ishodio je bio koncesiju za proizvodnju električne energije preko solarne elektrane snage 999kW na lokaciji Slipčići.

Mamićeva kći Iva ima većinski poslovni udio u Plavom suncu od 50,08 posto, te je tu prokuristica. Ostali suvlasnici su Mirjana Gagro i Ivanka Ostojić, obje s područja Čitluka, te Marinko Barbarić, a direktor je Slave Zeljko. Barbarić je vlasnik jedne od najpoznatijih hercegovačkih zaštitarskih tvrtki, Delta security, a njegov poslovni objekt na adresi Gospodarska zona Tromeđa II broj 3 ujedno je i sjedište Plavog sunca.

Iva je osnovala i poduzeće IM sunce d.o.o. u kojemu je direktorica, te ono također kreće s investicijama u zelenu energiju. S rođakom Mirom Mamićem Iva je osnovala i poduzeće Zidinsko sunce d.o.o. i to u Tomislavgradu, te im je Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH (FERK) usvojila nacrt dozvole za rad za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Iako je Mamićevo poslovanje u Bosni i Hercegovini u usponu, u Hrvatskoj se suočava s pravnim problemima i optužnicama za financijske malverzacije i korupciju dok je vodio GNK Dinamo. S obzirom na povoljne uvjete za proizvodnju električne energije u Bosni i Hercegovini, Mamićevi poslovni potezi u tom području vjerojatno će donijeti znatne prihode, dok će mu pravni problemi u Hrvatskoj i dalje predstavljati izazov.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Aleksandra Prijović objavila fotku iz Arene Zagreb, povela i mamu

Popularna pjevačica Aleksandra Prijović (28) objavila je u noći sa četvrtka na petak fotografiju na svojem Instagramu, kojom je...

Vrijeme:

Zagreb
sumaglica
1.4 ° C
4.9 °
0.8 °
91 %
1.5kmh
100 %
Sub
3 °
Ned
6 °
Pon
8 °
Uto
8 °
Sri
10 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9282
GBP
1,1647
CHF
1,0547
CNY
0,1301
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: