18 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Grci o Bad Blue Boysima: Inspiracija im je Ante Pavelić, ubrzali su raspad Titove Jugoslavije

Dinamovi navijači glavna su tema grčkih medija

Pročitajte još:

Nakon nereda u Ateni, ne prestaju se objavljivati vijesti o Bad Blue Boysima. Od raznoraznih optuživanja, špekulacija, do sada već istraživačkih tekstova. Grčka Protothema Boyse smatra nacionalistima i rušiteljima Jugoslavije.

U tekstu se naravno navodi i godina osnutka 1986.:

“Prve korijene navijačkog pokreta zagrebačkog Dinama nalazimo u posttitovskoj Jugoslaviji, koji je 1990-ih dobio snažno nacionalističko obilježje poprimajući oblike ekstremnog nasilja, što je rezultiralo ubrzanim raspadom bivše Jugoslavije. Katalizator onoga što je uslijedilo u bivšoj socijalističkoj federaciji bila je utakmica na zagrebačkom Maksimiru, povijesnom domu Dinama.

Točno tamo se, prema nekima, 13. svibnja 1990. odigrala jedna od prvih epizoda građanskog rata koji je uslijedio. Bilo je to mjesto na kojem je ispisana posljednja riječ Titovog mozaika”, započinje autor koji piše da su Boysi osnovani 1986.

“Snažno su podržavali Tuđmana”
“Sean Penn i njegova izvedba u filmu “Bad Boys” dala je ideju za ime i identitet najkontroverznijoj navijačkoj skupini. Okićeni nacionalističkim osjećajima, pripadnici “Bad Blue Boysa” otvoreno su od prvih dana svoje organizacije podržavali Franju Tuđmana, tada prvog predsjednika Hrvatske”, nastavlja pa opisuje događaje 13. svibnja 1990.

“U Zagreb je stiglo 3000 navijača Crvene zvezde. Domaći su ih dočekali nacionalističkim pjesmicama i parolama, a Srbi su vraćali povicima kao što su “Zagreb je srpski” i “Tuđmane, ubit ćemo te”. Atmosfera je mirisala na barut, a nasilje se sa stadiona prelilo na ulice.

Igrači su izašli na zagrijavanje, a onda su u šoku vidjeli što se događa. Dvadesetogodišnji kapetan Zvonimir Boban je napao policajca koji je udarao Dinamovog navijača i odmah je proglašen narodnim herojem.”

“Inspiracija im je Ante Pavelić”
“Trideset i tri godine nakon te utakmice djelovanje BBB-a zabrinjava europsku nogometnu obitelj. Njihova organizacija je na visokom nivou, a članovi ne kriju svoje ekstremno desne stavove, koristeći simbole ustaša, nacionalističke vojske koja je u Drugom svjetskom ratu bila saveznik nacista i fašista”, dodaje.

Tekst je zaključen riječima: “Inspiracija im je Ante Pavelić, glavni nacistički i fašistički suradnik te utemeljitelj ustaša. Njegov je lik, kao i onaj Adolfa Hitlera, vidjela hrvatska policija u raciji na zidovima u prostorijama Bad Blue Boysa 2018. godine gdje je zaplijenila baklje i oružje.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
18.7 ° C
18.8 °
18 °
45 %
5.1kmh
0 %
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: