8.7 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Hrvatska je dokaz da se ne može baš sve kupiti novcem! Jasna poruka moćnicima, a nekima se ovo neće svidjeti…

Pročitajte još:

Malo finale ili utakmica za treće mjesto također se najavljuje u svjetskim medijima!

Hrvatska je, bez obzira na poraz u polufinalu, i dalje jedna od senzacija turnira, uz sjajni Maroko.

“Značajka ovog Svjetskog prvenstva je mogućnost da ga se kupi. Zato smo sad sredinom prosinca ovdje u Dohi, zato što je Katar imao više novca i ambicija nego itko drugi. Vidjeli su ga, željeli i dobili”, počinje zanimljiv tekst Athletic.

Vidjeli su ga, željeli i dobili”, navodi se u tekstu uz podsjetnik da je Katar na organizaciju turnira potrošio oko 200 milijardi dolara.

“Katarski novac ne može sve kupiti”
Podsjeća se i da je katarski novac kupio stručne komentatore kao što su Gary Neville, Kaka, Guti, Ronald de Boer i Alessandro Del Piero, koji komentiraju utakmice za beIN Sport, da je David Beckham angažiran u reklamne svrhe, baš kao što su zaštitna lica istaknutih katarskih kompanija Neymar i Lionel Messi.

“I dok je toliko toga oko Svjetskog prvenstva i modernog nogometa uopće kupljeno i okaljano, prisutnost Hrvatske na Lusailu i Maroka na Al Baytu u srijedu je podsjetnik na nešto važno. Na to da čak i ovdje, u klimaksu 200 milijardi dolara vrijednog cirkusa u pustinji, turnirski nogomet ostaje otporan na potkupljivost.”

Hrvatska-Maroko borba za broncu
Izvor: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

“Nema tajne u tome kako nogomet danas funkcionira: najbogatiji klubovi kupuju najbolje nogometaše, grade najbolje stadione, angažiraju najbolje trenere i osvajaju sve trofeje. Iste sile koje su vam donijele ovo Svjetsko prvenstvo donijele su četiri ligaška naslova u pet godina Manchester Cityju, a osam u deset godina Paris Saint-Germainu…”

“Da su međunarodni turniri takvi i da je uspjeh povezan s brojnošću stanovnika neke zemlje, bogatstvom, nogometnim resursima i ulaganjima, polufinalisti ovog Svjetskog prvenstva ne bi bili ovi koji to jesu. A da ih se može najaviti kroz bogatstvo, onda Hrvatska ne bi bila ponovno u polufinalu. Kao ni Maroko”, navodi se pa dodaje:

“Način na koji je Hrvatska, zemlja s manje od četiri milijuna ljudi, svladala turnire kroz svoje dvije različite generacije primjer je za male zemlje diljem cijelog svijeta. Jasno je da Hrvatska ima fantastičnu proizvodnu liniju, ali u generaciji 1998. bilo je više napadačkog talenta nego u ovoj. Dalić je u Katar stigao s dobrim igračima, najvećim Lukom Modrićem, ali ne s toliko napadačke momčadi u posljednjoj trećini. Najvažnije za izbornika je pronaći rješenje, a on je to napravio.”

“Mudra i strpljiva igra Hrvatske”
“Tijekom ovog turnira igrali su maksimalno mudru, strpljivu, ravnomjernu igru, čekajući da protivnici pogriješe i uvijek su bili spremni za izvođenje jedanaesteraca. Maroko ima fantastične igrače, ali njega, kao i Hrvatsku, uzdižu druge kvalitete. Zajedništvo. Ponos. Jasan plan igre. Odanost izborniku. Pragmatičan pristup izgrađen oko snage igrača. Uz pomoć sreće i jakih živaca.”

“To se ne može kupiti novcem, ali radi razliku i turnirskom nogometu. To su kvalitete koje su dovele Hrvatsku i Maroko ovako daleko. Što god mislili o moralnosti ovog SP-a, jedini prostor koji može ostati nepotkupljiv i neokaljan je onaj između četiri crte koje ograničavaju teren”, zaključuje se.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
sumaglica
6.3 ° C
7.6 °
4.8 °
93 %
2.1kmh
69 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
26 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: