16.3 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Ove riječi Zlatka Dalića će itekako odjeknuti: ‘Razočaran sam odnosom Fife. Osim Modrića, gdje su Hrvati?’

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić nije sudjelovao u glasovanju za nagradu The Best u organizaciji Svjetske nogometne organizacije FIFA-e, a sada je objasnio i zašto je tako postupio

Pročitajte još:

Sinoć su u Parizu proglašeni dobitnici nagrade The Best, a u izboru tradicionalno sudjeluju izbornici i kapetani svih svjetskih reprezentacija, uz glasove medija te navijača. Hrvatski izbornik, Zlatko Dalić, odlučio je kako ove godine neće sudjelovati u FIFA-inom izboru.

Vidjeli smo da nema njegovih glasova na popisu onih koji su imali pravo glasa, izbornici i kapetani članica uz predstavnike medija, pomislili da se radi o pogrešci. Ipak, nije tako.

– Razočaran sam odnosom Fife prema hrvatskoj reprezentaciji jer smatram da smo zaslužili veće poštovanje svjetske nogometne organizacije za rezultate koje smo proteklih godina postigli. Jedina smo reprezentacija koja je prošle godine bila među četiri na Svjetskom prvenstvu te među četiri najbolje u Ligi naciji. Šokirali smo cijeli svijet pobjedom protiv najveće svjetske reprezentacije, Brazila, jedini uz Francuze imamo dvije medalje s dva zadnja SP-a. Pobijedili smo Francusku u Parizu, Dansku u Kopenhagenu, izbacili Brazil i Belgiju sa SP-a, u 23 utakmice nakon Eura izgubili smo samo dva puta – rekao je Dalić za službene stranice HNS-a i nastavio:

– Usprkos tomu, pogledajte popis 14 kandidata za najboljeg igrača svijeta – osim sjajnog Modrića, gdje su Hrvati? Ne bih nabrajao pojedince iz drugih zemalja jer zaista imam veliki respekt prema svakom igraču i treneru, ali zar tu nije bilo mjesta za Matea Kovačića koji je postao svjetski klupski prvak i igrao briljantno na SP-u? Nije bilo mjesta za Gvardiola koji je po većini izbora bio i među najboljih 11 na SP-u i u Bundesligi? Zar Livaković nije zaslužio biti ni među pet kandidata za najboljeg vratara nakon svega što je napravio na SP-u?

Marokanac nominiran, a Dalić ne?!
Luka Modrić završio je na četvrtom mjestu u izboru za najboljeg igrača svijeta iza Lionela Messija, Kyliana Mbappea i Karima Benzeme. Šesti je put izabran u najbolju momčad svijeta po izboru nogometaša. No Hrvati, iako su osvojili broncu na SP-u, nisu bili nominirani ni za jednu individualnu kategoriju. A prednost je pred Dalićem dobio i Walid Regragui, izbornik Maroka.

– Među pet predloženih trenera koje redom izuzetno cijenim su i tri izbornika, ali niti jedan od njih nije izborio i finalni turnir Lige nacija i medalju na SP-u. Uz veliko poštovanje prema uspjehu Maroka i njihovom izborniku, u dva međusobna susreta Hrvatska ima remi i pobjedu u utakmici za broncu.

‘Dominik je zaslužio biti najbolji vratar, a Joško najbolji mladi igrač SP-a’
– Prisjetimo se i da je po brojkama i po dojmu Dominik zaslužio biti najbolji vratar SP-a, a Joško najbolji mladi igrač SP-a. Doživljavam sve to kao manjak poštovanja, a koji sam doživio i u odabiru termina naših utakmica, pa i kvaliteti suđenja koje smo imali tijekom SP-a, posebno u polufinalnoj utakmici. Smatram da je naša reprezentacija i svojim igrama i svojim ponašanjem na terenu i izvan njega zaslužila više poštovanja, istog poštovanja koje mi iz utakmice u utakmicu pokazujemo prema našim protivnicima – tvrdi Dalić.

‘Želim više respekta za nas, za naše igrače, pa i za sebe’
– Da engleski, brazilski, španjolski, njemački ili talijanski igrači i treneri postižu rezultate poput nas, bili bi itekako zastupljeni u svim izborima. Želim više respekta za nas, za našu reprezentaciju, za naše igrače, pa i za sebe, jer smo s dvije medalje apsolutna svjetska senzacija. Fifa bi nas trebala više promovirati jer smo pokazali da jedna mala zemlja može konkurirati najvećima, a što je najljepša reklama za nogomet u cijelom svijetu.

– Zbog svega navedenoga, odlučio sam kako ove godine neću sudjelovati u izboru, ali svim dobitnicima od srca čestitam na zasluženim nagradama, a posebno našem Luki na sjajnom četvrtom mjestu, s time da je za mene on uvijek broj jedan – zaključio je Dalić.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
14.8 ° C
14.9 °
13 °
57 %
6.2kmh
20 %
Čet
15 °
Pet
20 °
Sub
24 °
Ned
21 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: