11.8 C
Zagreb
Nedjelja, 28 travnja, 2024

Tomašević: Krećemo u rušenje stadiona na Maksimiru: ‘Gradimo novi, moderniji, bolji… sa svim popratnim sadržajima’

Nakon 26 godina završen je imovinsko-pravni spor gdje Zagreb nije mogao raspolagati s cijelim područjem stadiona, kazao je Tomašević nakon sjednice Gradske skupštine

Pročitajte još:

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je vrlo važnu vijest vezano za maksimirski stadion na konferenciji za medije nakon završetka sjednice Gradske skupštine.

Naime, Republika Hrvatska i Grad Zagreb sklopit će Sporazum o razumijevanju i podršci u vezi s rekonstrukcijom “Gradskog stadiona Maksimir” i izgradnji ili rekonstrukciji objekata Katoličke Crkve na 10 lokacija u gradu Zagrebu. Tomašević je predložio sporazum, a Gradska skupština ga je usvojila. Gradonačelnik je sporazum nazvao povijesnim.

Zaključak je prihvaćen je sa 27 glasova ‘za’ i jedan suzdržan. Riječ je o SDP-ovu gradskom zastupniku Renatu Peteku.

Sporazumom se definiraju zajednički napori koje će uložiti RH i Grad Zagreb kako bi Zagrebačka nadbiskupija ili s njome povezana pravna osoba odustala od započetih postupaka, u kojima se potražuje naturalni povrat nekretnina, na kojima je planirana rekonstrukcija Gradskog stadiona Maksimir.

Tomašević je istaknuo da se u rekonstrukciju postojećeg stadiona neće ići, već će se graditi novi moderni stadion s popratnim sadržajima. “Mislim da je vrijeme za rekonstrukcije prošlo”, kazao je, dodavši da je rekonstrukcija koštala 900 milijuna kuna, za što smo mogli dobiti dva nova stadiona.

Rušenje tek kad se izgradi zamjenski stadion
U rušenje ne mogu ići dok ne izgrade zamjenski, odnosno prošire ovaj u Kranjčevićevoj, jer će tamo igrati Dinamo i reprezentacija. Radovi bi na Kranjčevićevoj mogli početi iduće godine. Kad završe – a to će, predviđa se, biti 2025. – onda se može ići u rušenje stadiona na Maksimiru.

“Dotad ćemo raditi paralelno na procesima arhitektonskog natječaja, studije izvodljivosti, natječaja za privatnog investitora kako ne bismo izgubili vrijeme”, dodao je. Upitan o Jakuševcu, gradonačelnik je kazao da nije gotova istraga. Sanacija će, dodaje, trajati mjesecima, a odvoz smeća je otežan.

Radi se sve da sigurnost radnika bude maksimalna, pa trenutno idu jedan po jedan kamion, i to je usporilo proces odvoza otpada.

“Ali imamo plan i mjere i očekujem da će se to za desetak dana stabilizirati”, kazao je i pojasnio da je riječ o dodatnim radovima na nasipu, koji bi proširili usko grlo i omogućili protočnost, da dolazi više kamiona.

“Neću s trećim ministrom ponovno započinjati cijeli proces”
Vezano za Resnik kao lokaciju budućeg centra za gospodarenje otpadom, podsjetio je da ih je HDZ-ova vlada obvezala da Centar za gospodarenje otpadom mora biti u Zagrebu.

“Mi imamo lokaciju i smatram da je ona najbolja i ne mislim je mijenjati, a oni koji su protiv nje neka daju alternativu. Nitko od oporbe je ne predlaže. Čak i da je predlože, izgubili bismo dvije godine.”

Tomašević očekuje da će se oko toga s premijerom Andrejom Plenkovićem uspjeti sastati do kraja godine te je istaknuo da inzistira da pregovara s vladom jer “u 2.5 godine pregovarati s trećim ministrom gospodarstva”.

“Čak bih rekao da je ovo pitanje nacionalne sigurnosti. Neću s trećim ministrom ponovno započinjati cijeli proces. Ne tražim pomoć, tražim da me ne opstruira”, poručio je Tomašević.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.7 ° C
10.8 °
8.6 °
76 %
0.5kmh
0 %
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
25 °
Sri
22 °
Čet
15 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: