18.7 C
Zagreb
Nedjelja, 28 travnja, 2024

Torcida: Osnovali smo Naš Hajduk i nismo klub dali mafiji

Napunit će se uskoro punih 14 godina od kad je donesena bolna odluka da će na derbiju protiv Dinama Hajduk igrati pred praznim Sjeverom, piše Torcida u tekstu kojim je obilježila 100.000 članova Hajduka

Pročitajte još:

Hajduk je ispisao povijest. Od danas vjerna vojska hrvatskog velikana broji 100.000 članova, a konačni cilj do kraja godine je simboličnih 112.000, za Hajdukov 112. rođendan.

Povodom jubileja oglasila se i Torcida koja je dala pregled borbe za narodni klub koji je danas praćeniji nego ikada u svojoj recentnijoj povijesti. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

Napunit će se uskoro punih 14 godina od kad je donesena bolna odluka da će na derbiju protiv Dinama Hajduk igrati pred praznim Sjeverom. Nec sine te nec tecum vivere posum (Ne mogu ostati s tobom, ali ni živjeti bez tebe), bila je poruka koja je odjeknula na sablazno praznom Poljudu.
S druge strane, oko 10 000 pripadnika Torcide i ostalih navijača okupili su se u mirnom mimohodu kroz grad. Zapalili svijeće pred svetim Dujom, a utakmicu pogledali na Starom placu.
Jasna poruka poslana je svima koji su Hajduk smatrali svojim privatnim igralištem i poligonom za političke igrokaze.

Nedugo nakon tog derbija, na Poljud stižu ovce, žuti se Peristil, a diljem Hrvatske i svijeta odjekuje riječ Kodeks. Slijedi ustrajna borba, poruke i prosvjedi i nepokolebljivo nepristajanje na ono što Hajduk nije i nikada ne smije biti. Ne pristajemo kad nam se nudi da izaberemo svoje ljude koji će sjesti u Nadzorni odbor. Hajduk vidimo kao demokratski i transparentan klub svojih navijača, navijača sa svih tribina, a ne samo sa Sjevera. Osnivamo Naš Hajduk i provodimo prve demokratske izbore čvrsto vjerujući da je to jedini i ispravni put. Usput se nastavlja hrvanje s politikom, podmetanjima, spinovima.

Politička nesposobnost i nebriga drže mač stečaja nad Hajdukom koji je u listopadu 2012. gotovo na samrti. Pritisnut dugovima, izmučen sustavnim uništavanjem, devastiran politikantstvom. Oni zaslužni za to spremni su ga ostaviti da umre.

Ali nismo ga dali. Nismo ga dali na kiši ispred Banovine. Nismo ga dali Gloverima ni drugim izmišljenim spasiteljima. Nismo ga dali mafiji, nismo pristali na šporku igru jednog kluba i sustava koji ga je u stopu pratio. Rekli smo “ne” monstruoznoj hobotnici na neodigranom derbiju, stali smo joj u kontru na punoj Rivi.

Odabrali smo za tebe, Hajduče, i za nas, teži put. Onaj kojim se ne ide često, ali put koji je ispravan, pošten i častan. Odabrali smo ići putem čista srca i obraza i na tom putu ti biti štit. A taj štit danas čini 100 000 članova!

U tom je štitu danas sve što Hajduk je i što treba biti. U tome su štitu i zajebane emocije i dišpet i naša strast. U tome je štitu identitet kluba i grada.

U tome je štitu i sjećanje i zahvalnost za one koji više nisu s nama, a utkali su sebe u ovu borbu i negdje gore danas će nazdraviti, sigurno.

U tome je štitu zalog za budućnost, za one koji dolaze iza nas, a koji će znati nastaviti istim žarom kao što danas znamo da nam te nitko nikada uzeti neće jer NE DAMO TE MI!

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
21.7 ° C
21.8 °
18 °
43 %
1.5kmh
0 %
Ned
20 °
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
20 °
Čet
20 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: