7.9 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Vatreni i Maroko pišu povijest: Ovo se dogodilo samo tri puta na svjetskim prvenstvima

Novi hrvatsko-marokanski dvoboj na rasporedu je u subotu od 16 sati

Pročitajte još:

Nogometne reprezentacije Hrvatske i Maroka u subotu će se boriti za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a bit će to tek četvrti put u povijesti da se dvije reprezentacije dva puta sastaju na Svjetskom prvenstvu.

Hrvatska i Maroko otvorili su natjecanje u skupini F odigravši bez golova na stadionu Al Bayt.

Hrvatska je imala 65 posto posjeda lopte, ali samo pet udaraca prema golu, od čega samo dva prema golu. Bez pravih rješenja u napadu i uz nekoliko dobrih intervencija Dominika Livakovića utakmica je završila bez golova, podsjetila je agencija Hina.

Novi hrvatsko-marokanski dvoboj na rasporedu je u subotu od 16 sati.

Bit će to tek četvrti put u povijesti svjetskih prvenstava da se dvije reprezentacije dva puta susreću na jednom SP-u.

Prvi put se to dogodilo 1954. na SP-u u Švicarskoj, kada su dva puta igrali Mađarska i Zapadna Njemačka. Mađarska “laka konjica” je u skupini deklasirala “Elf” 8-3, no u finalu poznatom kao “Čudo u Bernu”, Njemačka je pobijedila sa 3-2.

Luka Modrić
Izvor: Profimedia / Autor: Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mađarska je tada bila strah i trepet. Za ilustraciju njihove snage dovoljan je podatak kako su Ferenc Puskas, Sandor Kocsis, Zoltan Czibor, Nándor Hidegkuti i društvo prije SP-a pobijedili Englesku na Wembleyu sa 6-3, a potom i sa 7-1. Mađarska je do finala imala niz od 32 utakmice bez poraza, a u finalu je nakon svega osam minuta povela 2-0 golovima Puskasa i Czibora. No, Elf je ubrzo smanjio zahvaljujući pogotku Maximiliana Morlocka, potom i izjednačio preko Helmut Rahna, da bi šest minuta prije kraja isti igrač pogodio za veliko slavlje. Tako je jedna velika generacija porazom otišla u povijest. SSSR je dvije godine kasnije okupirao Mađarsku, a Puskas i ostali asovi su prebjegli u inozemstvo i nikada više nisu zaigrali zajedno.

Osam godina kasnije na SP-u u Čileu dva puta su igrali Brazil i Čehoslovačka. U skupini je završilo 0-0 i obje ekipe su ispred Meksika i Španjolske prošle dalje, te potom dogurale do finala.

U finalu je Josef Masopust doveo ČSSR u vodstvo u 15. minuti, no Brazil je dvije minute kasnije nakon pogreške do tada sjajnog vratara Viliama Šrojfa, izjednačio preko Amarilda. U nastavku susreta pobjedu “Selecaou” donijeli su Zito (69) i Vava (78).

Posljednji put smo “dvostruki okršaj” reprezentacija na jednom SP-u vidjeli prije četiri godine u Rusiji, kada su dva puta snage odmjerili Belgija i Engleska i oba puta su “Crveni vragovi” bili uspješniji. Belgija je u skupini pobijedila Englesku sa 1-0 golom Adnana Januzaja u 51. minuti. Novi ogled bio je u borbi za broncu, a Belgija je slavila sa 2-0. Golove su zabili Thomas Meunier (4) i Eden Hazard (82).

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
magla
6.9 ° C
7.7 °
5.8 °
93 %
0.5kmh
75 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
24 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: