5.1 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Andrej Plenković: ‘Spreman sam cijepiti se cjepivom AstraZenece’

Pročitajte još:

Premijer Andrej Plenković je na konferenciji za novinare odbacio spekulacije da će se uvesti propusnice za Uskrs.Ukoliko se tvrdnje Zdravka Mamića o podmićivanju sudaca pokažu točnima, Plenković kaže da je to – užas.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade, je na konferenciji za novinare obavijestio da Hrvatska podnosi zahtjev Europskoj komisiji za sredstva iz Fonda solidarnosti. Rekao je i da će lokalni izbori biti treće nedjelje u svibnju, što je određeno zakonom.

Podsjetio je da je strategija borbe protiv koronavirusa Hrvatske da nema policijskog sata i potpunog zatvaranja. “Da bi ona u cijelosti polučila rezultate važno je da je kombinirana s osobnom odgovornosti građana”, rekao je Plenković, dodajući da će se sutra poslati poruke županijskim stožerima gdje je veći broj zaraženih.

Što je novim mogućim mjerama? Je li oko AstraZenece rat farmaceutskih tvrtki?

Što se tiče mjera strategija je da nema zatvaranja. Nastojali smo održati život i sve ostalo da bude što bliže onome na što smo navikli. Prije četiri tjedna je bila dobra situacija, sad je nešto lošija. Ali, mi smo puno ležerniji oko mjera nego mnoge države u Europi. No, važno je da se mjere kombiniraju s odgovornošću pojedinaca. Vidi se rast u priobalnim područjima, sutra ćemo poslati poruku županijama da se poduzmu mjere za smanjenje zaraze, gdje je rast veliki. O propusnicama nitko nije pričao, nema propusnica. To nije opcija.

Što se tiče AstraZenece, tu je bilo nekoliko događaja koji utječu na povjerenje na to cjepivo. Prvo su im se dogodila situacija s usporavanjem testiranja, zatim priča oko toga štiti li starije. Onda je došlo do nuspojava, do suspendiranja, do zastoja u proizvodnji i kašnjenju. Sve je to utjecalo na stav javnosti prema tom cjepivu. Danas očekujemo mišljenje EMA-e u kojoj su i predstavnici HALMED-a kakva je veza cijepljenja i slučajeva koji su se dogodilo. Je li to bitka farmaceutske industrije, može se i tako gledati, rekao je Plenković i dodao da je Hrvatska naručila više Pfizera nego AstraZenece dosad.

Najavio je da je i  sam spreman cijepiti se AstraZenecom.

Kakav je nadzor sudaca i njihovog rada? Sad je pokrenut i stegovni postupak nad sucima koje je optužio Zdravko Mamić.
“Što se tiče reforme pravosuđa. Otklonimo prvo mantru da su vlada i aktualni predsjednik Vrhovnog suda s jedne strane, a Milanović i njegova kandidatkinja te oporba s druge strane. To je isfabricirano. To jednostavno nije istina i to nije točno. Referirali ste se na aktualan slučaj u medijima ovog tjedna (op. a. slučaj Zdravka Mamića).

Ako je bilo što od onoga što je trenutno od onoga u eteru istina – to je užas. Ja sam zgrožen time, i kao premijer i kao pravnik. To je nedopustivo. Bilo da je to posao za DORH, policiju, stegovne postupke… To su primjeri koji ruše povjerenje u hrvatsko pravosuđe. To ponašanje nema nikavke veze s izvršnom vlasti, HDZ-om, vladom… Odmah odbacujem sve te stvari da je odgovornost ovoga na vladi i vladajućima. To nije istina i tome ćemo se usprotiviti.

Promjena na čelnom mjestu Vrhovnoga suda je alfa i omega reforme pravosuđa – ovo nije istina. Odmah odbacujem te isfabricirane teze”, rekao je Plenković.

Malenica o sucima koje je Mamić optužio

Što ako suci protiv kojih se pokrenuo postupak budu sankcionirani?

“O tome odlučuje Državno sudbeno vijeće. Po fotografijama koje sam vidio u medijima, tu bi moglo biti elemenata za stegovnu odgovornost, ali neka o tome odluči Državno sudbeno vijeće”, odgoovrio je Malenica.

Što će biti ako EMA donese negativnu odluku o AstraZenecinom cjepivu?
“Ako do toga dođe, naručit ćemo još više Pfizerovog cjepiva.”

Što znači da će Stožer sutra odrediti smjernice za Jadran? Postoji li teoretska šansa da se gora epidemiološka situacija odrazi na održavanje lokalnih izbora?
“Ne znam otkud te ideje o odgodi lokalnih izbora. Po čemu je to došlo da se izgovara, po dubinskim analizama u tijeku noći? Krivo, pogrešno, loše, bacanje tema u eter.”

Božinović je odgovorio na pitanje o smjernicama.

“Tu se radi o dodatnom poticaju koji želimo dati županijskim stožerima. Kako vidite, stanje po županijama se veoma razlikuje između pojedinih županije. Nije vrijeme za horizontalne mjere jer ima županija koje su u povoljnoj epidemiološkoj situaciji.

Tu je važna inicijativa koja postoji od početka da su županijski stožeri pozvani da predlažu neke mjere. Oni najbolje znaju gdje se eventualno pojavilo neko žarište. Bolje poznaju svoj teren. Ako se događa nešto u Primorju, nema razloga da netko u Vukovaru ispašta zbog toga. Ovo je priprema i poticaj za ono što će biti sastavni dio europske politike za nadolazeću turističku sezonu. To je taj regionalni pristup koji smo već koristili krajem prošlog ljeta.”

Beroš priča o prekidanju cijepljenja AstraZenecom.

“Nije dobro ishitreno reagirati kako su neke države napravile. Mi pratimo situaciju, pratimo znanstvena mišljenja. Nitko ne zna što će biti sutra, ali u ovom trenutku nismo imali niti naznake da bi išta prekidali. Zauzeli smo jasan stav, osluškujemo, poput jučer WHO-a. Danas je tiskovna konferencija EMA-e. Samo znanstveno utemeljeno možemo donijeti pravi sud”, rekao je Beroš.

Riječ je preuzeo Plenković i nadovezao se.

“A jako je važno kako ćemo medijski komunicirati o tome.”

Što je sa Sputnikom i uvozom ruskog cjepiva? Što s kineskim cjepivom?
“Što se tiče ostalih proizvođača cjepiva, naš stav je tu vrlo jasan. Rekao sam da smo zainteresirani za rusko cjepivo jer imamo nedostatak cjepiva. Vidimo da se ljudi cijepe Sputnikom u drugim zemljama. Da bismo dobili odobrenje, moramo biti sigurni u njegov sadržaj, moramo uključiti HALMED u to – upoznati se s dokumentacijom kompanije koja proizvodi to cjepivo. Jednom kad dobijemo sva ta odobrenja, onda možemo razmišljati o dostupnosti tih cjepiva u Hrvatskoj.”

Beroš je rekao da je “uspostavljen kontakt s proizvođačima čak dva kineska cjepiva”.

“Razgovaramo o tome, tek je u početnoj fazi, ali analiziramo i intencija je nastaviti komunicirati”, zaključio je Beroš.

Plenković je ponovno uzeo riječ.

“Situacija s AstraZenecom je više nego jasan dokaz koliko treba biti oprezan sa stavljanjem cjepiva u proizvodnju i korištenje.”

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
magla
5.1 ° C
7.1 °
4.8 °
93 %
1kmh
20 %
Sri
7 °
Čet
13 °
Pet
18 °
Sub
19 °
Ned
24 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: