12.5 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Beroš objavio pismo građanima: Neka vas ne prevari ovo blago zatišje epidemije, novi sojevi vrebaju iza ugla

Pročitajte još:

Beroš je istaknuo da je država osigurala dovoljne količine cjepiva za sve građane, što joj je i dužnost, cjepivo je i besplatno i mogu se cijepiti svi koji to žele.

Ministar zdravstva Vili Beroš u otvorenom pismo javnosti u utorak je poručio kako ne bi smjelo biti dileme – cijepiti se ili ne, jer ako želimo kao društvo biti sigurniji, trebamo se cijepiti, no i da oni koji ne dijele njegovo mišljenje i ne žele se cijepiti, imaju na to pravo.

U nastavku otvoreno pismo Beroša prenosimo u cijelosti:

“Cijepiti se ili ne cijepiti? (Dileme ne bi smjelo biti!)

Stiglo je ljeto. I kalendarski i klimatski. Vruće je, a kažu da će biti još toplije. Znojimo se, netko na radnom mjestu, oni sretniji na obali mora ili jezera. Gledam vijesti, javljaju da nam u zemlju dolazi sve više turista, a sve manje je građana koji se cijepe protiv covida-19. Sami smo sebi zadali cilj da do kraja lipnja cijepimo polovicu odraslih stanovnika barem s jednom dozom cjepiva. Suočavamo se s izazovima, kao naša nogometna reprezentacija u prve dvije utakmice Europskog prvenstva. Nogometaši imaju treću utakmicu za popravak.

Dobri su rezultati u turizmu za sada. Bolji na sjeveru Jadrana nego na jugu. Isto kao i razina cijepljenosti građana. Turizam nam je važna djelatnost za ukupno gospodarstvo, za turističke tvrtke i za mnoge građane. Gosti idu tamo gdje su sigurni i zaštićeni. Hrvatska jest sigurna zemlja, a bila bi još sigurnija, za zdravlje, da se cijepi više građana. I recepcionera i konobara i sobarica i privatnih iznajmljivača… Cijepljenje se za sada pokazuje kao najsigurnija zaštita od zaraze i učinkovita prevencija od njezinog daljnjeg širenja.

Budemo li imali dobru turističku sezonu, imat ćemo i bolju jesen.

Školarci su, sa svojim učiteljima i profesorima, prije tjedan dana napustili školske klupe. Odoše na zasluženi odmor. Ali, ni do iduće jeseni nije tako daleko kad će opet trebati krenuti u školu. Hoće li se njihov nastavnik cijepiti i tako, sa zaštitom za sebe i svoje učenike, stati pred razred bez bojazni od virusa, treba odlučiti sada. Ne kada počne škola, jer i cjepivu treba vremena za učiniti ono čemu je namijenjeno.

Ljubomorno gledamo navijače na tribinama stadiona u drugim zemljama. Kad ćemo i mi moći bodriti svoje klubove? Odgovor se zna: kada nas većina bude cijepljena. A uskoro će i utakmice, nogometne, rukometne, košarkaške… Sada je vrijeme da cijepljenjem osiguramo svoju ulaznicu za stadion ili dvoranu.

Najavio je kako ćemo krajem lipnja sagledati “prolazno vrijeme” našega programa cijepljenja, dodavši da se cijepljenje nastavlja, i da nemamo pravo očekivati dolazak turista iz zemalja u kojima je razina cijepljenosti građana veća od naše.

Beroš smatra i da ne možemo očekivati da će djeca s jeseni ići mirno u školu ako se nastavnici i učitelji ne cijepe, a i učenici starijeg uzrasta, kao i da ćemo teško izbjegavati nove zaraze ako, primjerice, vozač gradskog autobusa ostane necijepljen, ako blagajnica u supermarketu ne primi cjepivo…

Pravo svakoga građanina da odluči što je za njega dobro

Ministar zdravstva istaknuo je kako je pravo svakoga građanina da odluči što je za njega dobro, te da je pravo i svake odgovorne države i zajednice da ocijeni što je dobro u interesu većine građana.

Podsjetio je da je svjetska pandemija koronavirusa “okrenula naglavačke naš poznati način života, ograničila putovanja, udaljila nas od drugih, promijenila način rada, ponašanja, odredila drukčije međusobne odnose i odgovornosti”.

Zato se, smatra Beroš, moramo i sami mijenjati, a i nitko ne može reći da ga se korona ne tiče, da nije njegova briga ili odgovornost.

“Možda vas nije direktno briga za turističku sezonu, ali ćemo rezultate svi osjetiti. Možda su vaša djeca završila školu, ali druga nisu. Možda se vi na posao vozite sami u svojem automobilu, ali tisuće vaših sugrađana se ujutro i popodne gužvaju u tramvajima, autobusima i vlakovima”, napisao je Beroš i ocijenio kako je zdravlje odgovornost sviju nas.

Blago zatišje, ali epidemija nije pobijeđena

Pozvao je hrvatske građane neka ih ne prevari ovo blago zatišje epidemije. “Novi sojevi virusa vrebaju iza ugla, čim uzmognu, napast će nas ponovno! A time mogu pokrenuti i 4. val koji će jednako preplaviti i vas i mene”, upozorio je ministar zdravstva.

Podsjetio je da je prebolio koronu i cijepio se, istaknuvši kako želi da se cijepe sve njegove kolegice i kolege liječnici, medicinske sestre i tehničari, svi djelatnici u zdravstvu, kako bi štitili sebe i pacijente, te da svojim primjerom pokažu da je znanstveno i iskustveno dokazano da je cjepivo najučinkovitija zaštita – osobna i kolektivna.

Država osigurala dovoljne količine cjepiva za sve

Beroš je istaknuo da je država osigurala dovoljne količine cjepiva za sve građane, što joj je i dužnost, cjepivo je i besplatno i mogu se cijepiti svi koji to žele. Spomenuo je da sada timovi cjepitelja dolaze u svako mjesto i svaki dio Hrvatske.

Ali, ocijenio je, bez svakoga građana nema zajedničkog uspjeha, i pozvao sve one koji se još nisu cijepili, da se cijepe zbog sigurnosti društva i cijele zajednice.

Zaključio je i da oni koji ne dijele njegovo mišljenje i ne žele se cijepiti, imaju na to pravo, ali i trebaju znati da time ugrožavate ne samo svoje zdravlje već i zdravlje sugrađana, zatvaraju vrata povratku normalnom životu, a otvaraju novim sojevima virusa, hospitalizacijama i gubicima života.

Ministar zdravstva Beroš izrazio je uvjerenje da nitko ne priželjkuje takav scenarij, te je pozvao sve da razmisle još jednom, i donesu odluku na dobrobit njihova i i tuđeg zdravlja i – cijepe se.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
11.4 ° C
11.8 °
6.4 °
76 %
1kmh
0 %
Sub
20 °
Ned
24 °
Pon
24 °
Uto
22 °
Sri
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: