24.4 C
Zagreb
Nedjelja, 28 svibnja, 2023

BIJESNA MAJKA “Dijete su mi izbacili iz škole jer ne nosi masku. Oni mogu ići po birtijama, a nama određuju pravila”

Pročitajte još:

Učenica drugog razreda srednje škole isključena je iz nastave zbog prevelikog broja neopravdanih sati koji su uslijedili jer je odbijala nositi zaštitnu masku.

Majka je ogročena i zgrožena situacijom te tvrdi da su takve epidemiološke mjere protuustavne.

“Moje dijete do sada nije imalo nikakvih problema u školi. Ni što se tiče učenja i ocjena ni što se tiče vladanja. Ovo mi je potpuno neprihvatljivo i zgrožena sam cijelom situacijom”, kaže za RTL.hr majka učenice koja smatra da su mjere koje je donio Stožer, protuustavne.

“Kada sam bila na razgovoru u školi, pitala sam ih hoće li mi netko potpisati da će snositi kaznenu i materijalnu odgovornost ako se mome djetetu nešto dogodi zbog nošenja maske i nisam dobila odgovor.

Pratim istraživanja koja kažu da su maske štetne. Pratim što kažu kompetentni doktori znanosti, a ne ovi polumrtvaci iz Stožera. Samo želim da moje dijete normalno živi”, govori majka iz Đakova za RTL.

“U školi su mi uporno govorili da su to pravila ponašanja i da ih se svi moraju pridržavati. Koja su to pravila i tko ih je uveo? Ja se vodim zdravim razumom i meni je zdravlje moga djeteta najvažnije. Nema te škole i tog zakona koji će mene prisiliti na nešto što smatram štetnim za svoje dijete”, odlučna je.

“Djelatnicima stručne službe u školi sam na razgovoru rekla da baš oni kao stručne osobe imaju odgovornost i da ako je nešto nenormalno i radi se na štetu djece, trebaju prvi dići glas. Rekli su mi neka razmislim što činim svom djetetu. A što oni čine mom djetetu?” upitala je.

Pokušala im je, kaže, pojasniti da ta maska ne štiti od virusa.

“Upitala sam ih da li su svjesni da virus može proći kroz masku i da ih maska ne može od toga zaštititi, ali oni slušaju ‘stručnjake’ koji su plaćeni od farmaceutske mafije. Oni mogu ići po birtijama i bančiti, a nama određuju pravila. To je ruganje s narodom i inteligencijom”, pojašnjava majka.

Ogorčena je i jer su njezinoj kćeri u školi dali masku, ali ono što je ljuti je to što na deklaraciji piše:

“Upozorenje: ova maska nije svrstana u kategoriju ‘zaštitne maske’”.

Ured pravobraniteljice za djecu: ‘Važno je da se svi dosljedno pridržavaju preporuka i mjera’

Ravnatelj škole Željko Bionda poslao je za RTL službeni odgovor škole. Odgovor prenosimo u cijelosti:

“Na temelju članka 84. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN, br. 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 94/13, 152/14, 7/17, 68/18, 98/19 i 64/2020), članka 7. stavka 4. Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera (NN, br. 94/15 i 3/17.) te članka 54. Statuta Ekonomske škole “Braća Radić”, Đakovo izrečene su pedagoške mjere isključenja za tri (3) učenika iz škole s pravom polaganja razrednih ispita zbog neopravdanih izostanaka (126, 540 i 160 nastavnih sati), više od 2% nastavnih sati od ukupnoga broja sati u koje je trebao biti uključen tijekom nastavne godine.”

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je poslalo tek šturi birokratski odgovor:

“Ako učenik zbog nepoštivanja Uputa i protokola škole neopravdano izostaje s nastave, škola postupa u skladu s odredbama Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.”

Iz Ureda pravobranitelja za djecu su kazali kako ne mogu govoriti o konkretnom slučaju, ali su istaknuli važnost nošenja maski kao i to da je neprihvatljivo ponašanje učenika najčešće posljedica poteškoća i problema te možda jedini način kojim učenik šalje poruku da mu je potrebna pomoć, podrška i usmjeravanje.

Odgovor prenosimo u cijelosti:

“Pedagoške mjere koje se mogu izreći u školi propisane su Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, a kriteriji za izricanje pedagoških mjera propisani su Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera. Zakon o odgoju i obrazovanju obvezuje škole da pedagoške mjere provode uvažavajući učenikovo psihofizičko stanje i njegovu dob te da utvrde sve okolnosti koje utječu na njegov razvoj, a učenike obvezuje da se pridržavaju pravila kućnog reda i ispunjavaju upute učitelja, odnosno nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja i drugih zaposlenika škole koje su u skladu s pravnim propisima i kućnim redom.

U slučajevima neprihvatljivog ponašanja učenika, učitelj je dužan obavijestiti stručne suradnike te u suradnji s njima i roditeljima, a po potrebi i stručnim tijelima izvan škole, izraditi individualni plan mjera koje će pomoći učeniku – dati mu priliku da preuzme odgovornost za svoje postupke i korigira svoje ponašanje. Neprihvatljivo ponašanje učenika najčešće je posljedica poteškoća i problema te možda jedini način kojim nam učenik zna poslati poruku da mu je potrebna naša pomoć, podrška i usmjeravanje. Odgovornost je odraslih da mu pomognu u prevladavanju problema.

Napominjemo da je ovaj odgovor načelne naravi, budući da konkretan slučaj ne možemo komentirati. S obzirom na to da su sve mjere i preporuke, pa tako i mjera obveze nošenja maski za učenike, uvedene u cilju sprječavanja širenja zaraze i zaštite javnog zdravlja, osobito je važno da se svi dosljedno pridržavaju danih preporuka i mjera, uključujući i mjeru nošenja maske jer je ista usmjerena prije svega zaštiti djeteta, a ne njegovoj dodatnoj i neposrednoj ugrozi. Nošenjem maske dijete ne štiti samo sebe, nego i drugu djecu, osobito onu koja zbog zdravstvenih razloga ne mogu nositi masku, kao i ostale osobe u svojoj okolini.”

Ostatak pročitajte ovdje.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Bugatti i Rimac grade luksuzni stambeni neboder u Dubaiju: Ovako će izgledati

Novim projektom se na svom Facebooku pohvalio Mate Rimac. "Jučer smo zajedno s našim partnerom Binghattijem predstavili prvi svjetski projekt...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
23.8 ° C
24.1 °
22.1 °
46 %
3.1kmh
0 %
Ned
24 °
Pon
22 °
Uto
25 °
Sri
19 °
Čet
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9156
GBP
1,1464
CHF
1,0255
CNY
0,1318
HUF
0,0027
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: