7.9 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Oba roditelja preminule djevojčice potpisala su suglasnost za doniranje organa

Pročitajte još:

Sustav je i u ovom slučaju zakazao jer je trebao odmah uzeti pravo roditeljstva roditeljima koji su osumnjičeni za teško kazneno djelo, rekao je odvjetnik Krešimir Škarica

Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi, s obzirom na specifičnost svega što se događa, razmatraju formalno pravne mogućnosti za doniranje organa preminule djevojčice koji bi mogli spasiti četiri druga dječja života.

No, da bi se donirali organi djeteta, potrebna je suglasnost roditelja. Roditelji preminule djevojčice u pritvoru su i sumnjiči ih se za nekoliko kaznenih djela, a majku, prvoosumnjičenu i za kazneno djelo teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom.

Odvjetnik Krešimir Škarica za Dnevnik Nove TV komentirao je činjenicu da je za doniranje organa potrebna suglasnost roditelja djevojčice.

‘Sustav je i u ovom slučaju zakazao jer je trebao odmah uzeti pravo roditeljstva, roditeljima koji su osumnjičeni za teško kazneno djelo. Imenovati skrbnika za posebne prilike ili posebne potrebe i dati legitimitet toj osobi da odluči hoće li se organi djeteta donirati’, rekao je Škarica.

Problem oko toga radi li se o kaznenom djelu ubojstva ovisi o – namjeri:

– Da bi se radilo o kaznenom djelu ubojstva, u praksi je izuzetno teško to razgraničiti i vrlo važno je utvrditi stupanj namjere. Ukoliko su roditelji postupali s namjerom da počine to djelo, odnosno da su pristali na tu posljedicu, onda će se raditi o ubojstvu, odnosno teškom ubojstvu. Oni su vjerojatno olako smatrali da do smrtne posljedice neće doći. Radi se o izuzetno brutalnom sustavu kažnjavanja koji je zapravo trebao biti spriječen i preveniran. Daljnji tijek istrage će svakako ustanoviti, a pogotovo obdukcijski nalaz, koliko su ozljede na djetetu stare. Jesu li kvalificirane na ispravan način i zašto, na koji način se to u ovoj fazi postupka toleriralo – rekao je Škarica.

Škarica je otkrio kako postoji mogućnost da se kvalifikacija kaznenog djela izmjeni kao i da uključi oca i djelatnike Centra za socijalnu skrb.

– Nije mi jasno po kojim kriterijima i tko je taj koji je odlučio da će dijete u vrlo nježnim godinama iz jedne tople udomiteljske obitelji preseliti na lokaciju gdje nema elementarnih uvjeta za život – zaključio je za Novu TV Škarica.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
8.6 ° C
9.4 °
3.6 °
87 %
1.5kmh
0 %
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
25 °
Uto
23 °
Sri
19 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: