14.5 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Birali su što žele na svojim kovanicama Eura: Teslu na euru žele i predsjednik i građani i stručnjaci

Pročitajte još:

Europom bi mogle kolati kovanice sa sa simbolom karte Hrvatske, šahovnice, kune ili Glagoljice

Postoje naravno i brojači kovanica, ali oni nikome u ovoj priči ne bi bili zanimljivi. Ali su zato nama zanimljive kovanice hrvatskih eura. Još sat i pol vremena na stranici euro.hr možete glasati za kunu, sinjsku alku, bašćansku ploču ili motiv koji mislite da bi na kovanici trebao biti. Ponosno mogu reći da je Nikola Tesla, kojeg odjednom svi žele na euru, bio Direktov prijedlog, prije više od mjesec dana i prije nego ga je itko spomenuo. Predložili smo mi i psa dalmatinca, koji je također ušao u izbor.

Genij iz Smiljana. Izumitelj i čovjek koji nam je noć pretvorio u dan mogao bi se naći na kovanici hrvatskog eura. Srbija i Amerika dobro su iskoristile svoju priču s Teslom. Sada je red na nama – smatra Davor Bruketa.

“To je sad jedinstvena prilika koja se neće uskoro ponoviti da i mi ispričamo svoj dio o Nikoli Tesli. Priča o Nikoli Tesli bi mogla biti temelj i osnovica koja povezuje nas i naše susjede s kojima smo već stotinu godina uglavnom u tragičnom, ali i komičnom antagonizmu”, poručio je Bruketa.

Uoči početka kovanja hrvatskih novčića eura, Hrvatska narodna banka i Vlada osnovale su posebnu komisiju koja će odlučiti koji će se motiv naći na euru. Na stranici euro.hr, koja više nije aktivna, 40.000 Hrvata dalo je svoje prijedloge za izgled eura. Najveći su favoriti karta Hrvatske, kuna, šahovnica i glagoljica… Nikola Tesla je šesti na toj listi, a primjerice prvi hrvatski predsjednik, Franjo Tuđman, tek 21.

“Da se kolo sreće okreće pokazuje primjer Franje Tuđmana, koji je 90-ih godina proglašavan ocem suvremene Hrvatske i još ga neki danas smatraju, našao se daleko na top listi iza Nikole Tesle. Možda će sada ovo zvučati ironično i cinično, ali ispred njega su i dalmatinski pas i dalmatinski leptir”, pojašnjava povjesničar Hrvoje Klasić.

Državni bankari bi, pak, radije htjeli neki drugi motiv, ali postupit će prema volji građana. “Mi razmatramo motive koji će biti predloženi od javnosti i tada ćemo odlučiti o njihovu broju. Budući da 25, 26 godina imamo kunu voljeli bismo da jedan od motiva upravo bude kuna”, poručio je Tihomir Mariček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

Kuna i glagoljica možda nisu dovoljno prepoznatljivi smatra Bruketa. Iako nije još odlučeno, najvjerojatnije nećemo imati osam različitih motiva, a to bi, kaže, bila prava šteta.

“Nevjerojatna je šteta ako ostanemo na samo tri motiva hrvatskog eura. Te kovanice kolaju po cijeloj Europi. To je možda i najmasovniji medij koji Hrvatska besplatno može iskoristiti za svoju promociju”, izjavio je Bruketa.

Pa iako mnogi žele da nas Tesla promovira, pa je taj prijedlog pozdravio i Ured predsjednika, možda Tesla to ne bi želio.

“Nikola Tesla svakako zaslužuje biti na svakoj novčanici. Ali, pitanje je zaslužujemo li mi Nikolu Teslu na našoj novčanici jer nisam sigurna bi li se Nikola Tesla volio naći na novčanici države u kojoj se još uvijek raspravlja o njegovom nacionalnom porijeklu nego o njegovom geniju”, rekao je Klasić.

Kuna, Tesla, Dubrovnik, Dalmatinski pas – možda i nije tako bitno. Najbitnije je da nam što više eura zvecka u novčaniku.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.3 ° C
14.4 °
11.8 °
36 %
1.5kmh
0 %
Pet
15 °
Sub
9 °
Ned
9 °
Pon
11 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: