13.6 C
Zagreb
Subota, 15 lipnja, 2024

Ista ciklona koja je donijela velike smrtonosne poplave Njemačkoj za vikend će biti iznad Hrvatske

Pročitajte još:

Visinska ciklona u četvrtak je donijela katastrofalno nevrijeme dijelovima Njemačke gdje su zabilježene poplave, a ista nas čeka za vikend nad Jadranom

Pred nama je promjena vremena koja će se najviše osjetiti na sjevernom Jadranu i unutrašnjosti zemlje, a najmanje u Dalmaciji. Ipak, i u Dalmaciji će u subotu biti povremenih grmljavinskih nestabilnosti, piše Dalmacija danas.

Visinska ciklona danas je donijela katastrofalno nevrijeme dijelovima Njemačke gdje su zabilježene poplave.

U nastavku donosimo analizu nadolazeće sinoptičke situacije Ivana Tomana, urednika MeteoAdriatica, asistenta Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru. Zanimljivo, ista ciklona koja danas djeluje na vrijeme u Njemačkoj i srednjoj Europi, u dane vikenda nalazit će se nad Jadranom.

1 4

2 3 3 3 4 2

Na slikama je prikazana generalna sinoptička situacija za subotu poslijepodne. Nad našim krajevima nalazit će se izražen ciklonalni vrtlog koji će se polako premještati prema jugoistoku sa centrom u blizini Jadrana. Sustav će osim u slobodnoj atmosferi imati i dosta dobro definiran prizemni centar niskog tlaka koji će se nalaziti ponešto istočnije u odnosu na visinski centar, što je indikator vjerojatnog jačanja sustava, od petka prema nedjelji. Krajem nedjelje se očekuje okludiranje i postupno slabljenje ciklonalnog sustava.

Riječ će biti o ciklonalnom sustavu pojava kakvog nije uobičajena u ljetnom dijelu godine u našem području. Osim toga, unatoč vrlo promjenjivom vremenu koje će sustav donijeti sa sobom, te lokalno obilnoj oborini i mjestimičnim neverama, možda neočekivano – neće značajno zahladiti u odnosu na aktualne temperature zraka, izuzev u vremenu izravnog djelovanja oborine na temperaturu na nekom mjestu.

Uz spomenute temeljne sinoptičke uvjete, nad regijom će kružiti prilično nestabilna zračna masa (modelirane vrijednosti nad Jadranom, MLCAPE > 1000 J/kg u subotu te mjestimično > 2000 J/kg u nedjelju, MUCAPE moguće i do ~ 3000 J/kg; uz temperaturu rosišta do 23°C). Prema NWP modelima ne očekuje se značajno vertikalno smicanje u sloju 0-6 km što bi trebalo ograničiti razvoj konvektivnih sustava vjerojatno do multićelijskih tipova, no uz nešto povećano smicanje donjih slojeva (ponegdje iznad 15 m/s 0-1 km) i spiralnost ponegdje preko 500 m2/s2, čini se da nije isključena mogućnost mjestimičnog razvoja morskih pijavica. Pojava lokalne tuče je također izvjesna uslijed značajnih CAPE vrijednosti.

Lokalno treba računati na veliku količinu oborine, možda i vrlo obilnu, a to se posebice odnosi na subotu i to sjeverniji dio Jadrana i gorske krajeve unutrašnjosti. Ipak, neverini i grmljavinski pljuskovi mogući su već i u petak, a također i u nedjelju, s time da bi u nedjelju trebali biti češći u Dalmaciji i također nešto manje obilni i manje intenzivni nego u subotu na sjevernom dijelu.

Najintenzivniji procesi nevremena, čini se, mogu se očekivati na otvorenom moru i prema talijanskoj obali. U kopnenim krajevima naše regije također će se osjetiti značajna promjena vremena. Obilna kiša i mjestimična tuča moguće su pojave posvuda u regiji, a od kopnenih krajeva posebno u planinskom području, iako i drugdje može pasti obilna oborina u kratkom vremenskom periodu. Stoga, nisu isključene poplave uslijed značajne kiše.

Unatoč povećanoj naoblaci, očekivanoj oborini i mjestimičnom nevremenu ne treba računati na bitno zahlađenje. Pritjecanje tople zračne mase u prizemnom sloju atmosfere, potencirati će vertikalni gradijent temperature ispod hladnijeg zraka na visini u ciklonalnom vrtlogu, ali usput će i zadržati visoke prizemne vrijednosti temperature zraka. Štoviše, prema modelima, i unatoč pretežno sjeveroistočnom strujanju zraka, najtoplija bi mogla biti nedjelja u nizu analizirana tri ciklonalna dana (petak-subota-nedjelja). Nešto svježija bi trebala biti subota kad će u većem dijelu regije biti ponajviše naoblake i oborina. Naravno, u oborinskom području, temperatura će nakratko značajnije pasti.

5

Što se vjetra tiče, on će u većem dijelu regije biti pretežno sjeveroistočni, slab do umjeren, a na Jadranu (fenska) bura i sjeverozapadni. U blizini konvektivnih neverina očekuje se nakratko jači vjetar.

U ponedjeljak očekujemo još uvijek dosta promjenjivo vrijeme, i prema istoku regije i dalje kišovito, a u utorak konačno smirivanje posvuda.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
magla
13.6 ° C
14.9 °
10.8 °
89 %
1kmh
4 %
Sub
28 °
Ned
27 °
Pon
30 °
Uto
32 °
Sri
35 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9310
GBP
1,1861
CHF
1,0370
CNY
0,1285
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: