11.9 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Čekaju li građane ogromne kazne zbog neprijavljivanja inozemnih prihoda?

Pročitajte još:

Predsjednik Sindikata radnika migranata Franjo Lazar bio je gost Novog dana i pričao o najavama da će Porezna uprava naplaćivati velike kazne za one koji neće prijavljivati inozemne dohotke.

Upitan koliko građana Hrvatske radi u inozemstvu, rekao je:

“Po informacijama gospodina Kutleše iz Porezne uprave, negdje oko 120 tisuća hrvatskih građana prijavljuje inozemni dohodak, a više od 200 tisuća ne prijavljuje. Dakle, možemo govoriti o više od 300 tisuća radnika migranata”.

Sindikat je, kaže Lazar, osnovan u srpnju prošle godine i tad su se javili sadašnjem županu Varaždinske županije Anđelku Stričaku preko kojeg su došli do Sabora.

“Došli smo potom do Porezne uprave i gospodina Kutleše koji nas je primio u listopadu. Dogovorili smo se s njime da ne bi kažnjavali one koji nisu prijavili inozemni dohodak u zadnjih pet godina, kao i da ne bi obračunavali zatezne kamate”, kazao je.

Napomenuo je i to da svaki radnik koji radi u drugoj državi plaća u toj državi porez na osobni dohodak, ali i da bi po zakonima Republike Hrvatske svi koji rade izvan države trebali prijaviti inozemni dohodak koji bi se oporezivao.

Naveo je i primjer člana Upravnog odbora Sindikata radnika migranata koji je dobio rješenje za plaćanje poreza zbog inozemnih dohodaka. “Gospodin Brodar je dobio rješenje da za pet godina plati 167 tisuća kuna poreza u Republici Hrvatskoj. S time da su se njemu za zadnje tri godine nabile kamate pa ima više od 210 tisuća kuna. To će se sad nagomilati i mislim da će biti više od 100 tisuća Hrvata koji će biti u toj situaciji”, rekao je Lazar.

Istaknuo je da nije poznato po kojim točno kriterijima obračunava hrvatska Porezna uprava. “Najviše to pogađa ljude s manjim prihodima u stranim državama. Naše njegovateljice u Austriji rade kao obrtnice i one spadaju u rang onih koji zarađuju do 11 tisuća eura i ne oporezuje ih se. U Hrvatskoj se to oporezuje”, dodao je.

Kazao je da će oni kao sindikat poštovati volju njihovih članova. “Svi naši članovi rekli su da se neće javiti u Poreznu upravu dok nemaju informaciju kako će se porez na inozemni dohodak obračunavati”, zaključio je Lazar.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.6 ° C
14.9 °
11.8 °
80 %
3.6kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
24 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
11 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: