16.5 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Američki dužnosnici: Krenu li Rusi u puni napad, ruski bi vojnici zauzeli Kijev u roku od 48 sati

Pročitajte još:

Rusija bi mogla napasti Ukrajinu idućih dana ili tjedana, ali bi se još uvijek mogla odlučiti za diplomatski put umjesto invazije, rekao je u nedjelju Jake Sullivan, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, upozorivši da bi ruska invazija značila kraj plinovodnog projekta Sjeverni tok 2.

Rusija je nagomilala oko 110.000 vojnika duž granice sa svojim prozapadnim susjedom, ali američke obavještajne službe nisu određene u pogledu toga je li se predsjednik Vladimir Putin odlučio na invaziju, prema dužnosnicima koji su proteklih dana izvješćivali članove Kongresa i europske saveznike.

Dužnosnici su upozorili zastupnike da se ruske snage na granici povećavaju brzinom koja bi Putinu dala vojnu moć potrebnu za invaziju punog razmjera – oko 150.000 vojnika – do sredine veljače. Trenutno je njegova spremnost na oko 70 posto, dodaju.

Rekli su da Putin želi sve moguće opcije na raspolaganju: od ograničene kampanje u proruskoj regiji Donbasu u Ukrajini do invazije punog razmjera.

Ako se Moskva ipak odluči za napad punog razmjera, ruski vojnici mogli bi zauzeti glavni grad Kijev i svrgnuti predsjednika Volodimira Zelenskija u roku od 48 sati, procjenjuju Amerikanci. U takvom bi napadu smrtno stradalo od 25.000 do 50.000 civila, zajedno s 5000 do 25.000 ukrajinskih vojnika i od 3000 do 10.000 ruskih vojnika. To bi također moglo izazvati poplavu izbjeglica od milijun do pet milijuna ljudi, uglavnom u Poljsku.

Istovremeno, u Poljsku su stigli novi američki vojnici. Američki predsjednik Joe Biden naredio je raspoređivanje dodatnih tri tisuće vojnika u Poljsku i Rumunjsku, čime Washington želi uvjeriti svoje saveznike da čvrsto stoji uz njih. Pentagon je objavio da će 1700 vojnika, uglavnom iz 82. zračno-desantne divizije, biti premješteno iz Fort Bragga (Sjeverna Karolina) u Poljsku.

Dan prije zrakoplovom u Poljsku stigao je i zapovjednik 82. zračno-desantne divizije, general bojnik Christopher Donahue. Tada je u zračnu luku Rseszow-Jasionka sletjelo i nekoliko zrakoplova s američkom vojnom opremom i izviđačkom postrojbom. “Naš državni doprinos u Poljskoj pokazuje našu solidarnost sa svim našim saveznicima u Europi. Očito je da tijekom ovog razdoblja neizvjesnosti znamo da smo zajedno jači”, rekao je Donahue u nedjelju. Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak najavio je dolazak još američkih vojnika “iz elitne postrojbe”. H/M.M.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.2 ° C
17.8 °
14.3 °
47 %
4.6kmh
0 %
Pet
15 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
24 °
Uto
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: