17.6 C
Zagreb
Subota, 1 travnja, 2023

Ekonomski stručnjak tvrdi: Tiskamo previše novca? Inflacija i posljedice politike tiskanja novca

Pročitajte još:

Sada vidimo prve posljedice ekspanzivne monetarne politike Europske centralne banke. To je politika tiskanja novaca, koja dokazano ne rješava strukturalne probleme, zaključuje Andrej Grubišić, ekonomski analitičar i govori o inflaciji u Hrvatskoj.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u travnju u odnosu na travanj prošle godine stopa inflacije u Hrvatskoj je iznosila 2.1 posto, što je najviša stopa po kojoj rastu cijene u zadnje tri godine.

Andrej Grubišić kaže da je inflacija, dizanje opće razine cijena, dokazano isključivo samo monetarni fenomen.

“To je situacija u kojoj pretjerana količina nominalnog novca ganja nedovoljnu količinu dobara i usluga koje su proizvedene ili konzumirane u nekoj ekonomiji”, objašnjava Andrej Grubišić, ekonomski analitičar.

Sada vidimo prve posljedice ekspanzivne monetarne politike Europske centralne banke, drži Grubišić: “To je politika tiskanja novaca, koja dokazano, posebno u bivšim socijalističkim zemljama 1970-ih godina, ne rješava strukturalne probleme.”

Uvijek imamo košarice dobara kojima mjerimo stopu inflacije, što je vjerojatno statistički točno, ali nije nužno primjenjivo na sve grupe stanovništva, kaže Grubišić.

– Oni koji danas rješavaju stambeno pitanje, njima je jako bitno što će 20-30 posto njihovog budućeg kućnog budžeta odlaziti na otplatu nekakvog kredita za stan ili nekretninu koju su kupili po cijeni 30 ili 40 posto višoj nego što je bila prije 5 godina, objašnjava Grubišić.

Dodaje kako su svi na udar inflacije, da je samo bitno u koju skupinu spadaju.

Ljudi moraju razumjeti da inflacija nije ništa drugo nego oporezivanje bez legislative, kaže.

– Ako je opća stopa inflacije dva posto i u džepu imamo 100 kuna, a možemo kupiti samo 98 kuna realnih vrijednosti dobara i usluga u usporedbi no što smo mogli prošle godine, to je kao da nam je netko naplatio porez od dvije kune, a ništa nam nije dao zauzvrat, kaže ekonomski analitičar.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Uskok podigao optužnicu protiv Maje Šupe, primila je 15.000 eura mita

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1959., 1962., 1973.)...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
18.3 ° C
19.4 °
16.8 °
45 %
4.1kmh
20 %
Sub
18 °
Ned
15 °
Pon
10 °
Uto
5 °
Sri
6 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,6294
USD
7,0183
GBP
8,6641
CHF
7,6714
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: