7.9 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Zoran Milanović o susretu s Plenkovićem: Nije bilo neugodno. Družba je družba. Služba je služba

Pročitajte još:

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 19. obljetnice ustrojavanja Zapovjedništva za potporu u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia.”

Objasnio je kako se o svemu vodi računa te kako to nije jako komplicirano: “Moglo je biti ranije, nije bilo ranije. Sad će biti sigurno prije Dana oružanih snaga”

“Sretan vam vaš dan. Velike države imaju logistiku u kojoj pametno opskrbljuju svoje borce. Organizirane države, demokratske, rade to na pažljiv i sofisticiran način. Ne mogu više naglasiti koliko je vaš posao ozbiljan. Tu nema prostora nekakvim velikim, možda emotivnim riječima ili uzvicima, pokličima. Koliko je država organizirana, koliko je blagostanje u njoj, toliko će vojna logistika biti kvalitetna”, kazao je predsjednik Milanović u svom obraćanju na svečanosti.

“Imali smo jednu kratku ali, vjerujem, učinkovitu i jasnu sjednicu Vijeća za obranu na kojoj smo razmotrili fazu složenih postupka nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova za zrakoplovstvo i Oružane snage. To je velika stvar. To se radi jednom u 30 godina. Za male države s ograničenim sredstvima, novcem, to su velike stvari. I siguran sam da će hrvatska Vlada donijeti pravu odluku”, kazao je predsjednik Zoran Milanović.

“To je velika stvar, to se radi jednom u trideset godina. Siguran sam da će Vlada donijeti pravu odluku. To je pokazatelj koliko je logistika važna. U romantičnim danima su uz avion išli jedan pilot i mehaničar, a sada ide cijeli niz stručnjaka. Hrvatska je dovoljno zrela i dovoljno je napredovala u posljendjih 30 godina da danas može biti u poziciji da nabavlja nešto što je moderno i što štiti Hrvatsku”, rekao je Milanović.

“Mislim da smo se svi jako dobro razumjeli, a ja bih volio da Vlada tu odluku donese što prije”, rekao je Milanović odgovarajući na pitanja novinara.

Predsjednik nije htio otkriti oko kojeg aviona su se složili, ali je dodao da je procedura bila jako stroga. Rekao je da sjednica nije bila neugodna. “Bilo je jasno, kratko… mislim da smo se jako dobro razumjeli”, rekao je Milanović, dodajući da će odluku donijeti sigurno prije Dana oružanih snaga, 28. svibnja.

Na pitanje zna li koji će se avion kupiti, Milanović također nije htio odgovoriti. “Vodilo se računa da avioni iz ovog natječaja moraju biti 2024. godine u Hrvatskoj”, rekao je predsjednik.

Milanović je rekao da za obilježavanje Dana oružanih snaga očekuje zajednički protokol vrha države. “To ja nudim, nije stvar prijateljstva. Družba je družba, služba je služba”, rekao je Milanović.

Komentirao je potez Bugarske koja je hrvatsku veleposlanicu pozvala na razgovor zbog njegovih izjava:

“Makedoniju su u Bugarskoj navikli tretirati kao nekog koga šutaš sa strane, to nije u redu. Oni igraju uzorno i po pravilima, ispunili su sva demokratska pravila koja možete zamisliti. Pokorili su se grčkim zahtjevima da ispred Makedonija stave Sjeverna, primili su ih u društvo mrtvih pjesnika, ali ovaj uvjet Bugarske je previše. O nekim stvarima treba javno progovoriti. Makedonija je žrtva manjka interesa i elementarne empatije i sad se našla bugarska politika da im u knjigama mora biti toliko i toliko znakova, to se ne radi u 21. stoljeću”, rekao je predsjednik.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
8.6 ° C
9.4 °
3.6 °
87 %
1.5kmh
0 %
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
25 °
Uto
23 °
Sri
19 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: