13.7 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Banožić: Vjerujem da su na oporbu utjecali Rusija i Putin

MInistar obrane Mario Banožić komentirao je odluku Hrvatskog sabora koji je odbio dati dozvolu za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Pročitajte još:

Ministar obrane Mario Banožić za RTL-ovu emisiju Danas komentirao je današnju situaciju u Saboru po pitanju obuke ukrajinskih vojnika.

– Za vladu je to prvoklasno političko pitanje koje ima snažan međunarodni i geopolitički kontekst i siguran sam da će ova informacija i ova odluka u Saboru odjeknuti i izvan granica Hrvatske – rekao je.

Upitan je i tko je kriv za takvu ‘blamažu‘.

‘Imamo oporbu koja bešćutno gleda na sebe, svoje interese, ne mareći prije svega za poziciju ukrajinskog naroda, ali isto tako niti za međunarodnu poziciju RH, a niti za sav onaj ugled Hrvatske vojske koji je do sada zaslužila u svim onim misijama i operacijama koje je imala s EU i NATO-članicama’, kazao je Banožić za RTL.

Banožić ne smatra da je ovo poraz Andreja Plenkovića: ‘Ovo je poraz prije svega oporbe. Oni su danas imali u Saboru ustavnu zadaću, glasati za ili protiv. Vidimo da se veliki broj saborskih zastupnika sakrivao iza ustavnih procedura. Kad su dobili jasan odgovor da je sve u skladu s Ustavom, oni su i dalje ostali na tragu toga da neće glasati.

Ministar je ustvrdio da su na taj način oni izbjegli svoju odgovornost pred svojim biračima.

Oporba optužuje vladajuću većinu da je na silu htjela provesti ovu odluku, za koju je prema Ustavu potrebna suradnja predsjednika i Vlade u smislu vanjske politike.

‘Ustav je tu vrlo jasan. Ako nema te suradnje, potrebna je dvotećinska većina. I kada se postavilo pitanje ustavnosti zakona, ja sam rekao, recite samo koji članak kažete da sam se ogriješio, odnosno da nije proveden u skladu sa zakonom. Odgovor nikada nije jasno dostavljen’, odgovorio je Banožić i opet optužio one koji su izbjegli glasati za ili su glasali protiv, za to da su izbjegli pružiti pomoć narodu Ukrajine.

Ustvrdio je da su se time svrstali ‘na stranu Putina’ i da će ‘to nositi cijeli svoj politički život’.

– Svih ovih godina procedura je bila jasna. Tako je bilo i ovaj put. U skladu sa zakonom zatražena je suglasnost. Suglasnost je predsjednik Republike uskratio, i to tako da je to poslao kao javno priopćenje. Čak, pokazao je svoje namjere da ne sudjeluje u ikakvom razgovoru, dok još nismo znali kako će se provoditi aktivnosti, on je počeo komunicirati da je protiv toga – rekao je ministar obrane.

Komentirao je i to da dobar dio javnosti u Hrvatskoj nije za bilo kakvu obuku ukrajinskih vojnika.

– Pitanje je kad je istraživanje provedeno. Ne želim ulaziti u kvalitetu istraživanja, ali tek kad smo utvrdili s Glavnim stožerom na koji način bi se obučne aktivnosti mogle provoditi i u RH i izvan nje, prije svega koje su humanitarnog karaktera, na koji način bismo pridonijeli spašavanju života u Ukrajini, tada su ljudi shvatili da je namjera časna, poštena… – rekao je Banožić.

Dodao je da je predsjednik Zoran Milanović pružao podršku “onima u Saboru koji su glasali kako su glasali, čineći pritom ogromnu međunarodnu štetu Hrvatskoj”.

Banožić ne smatra da je bila greška ići u Bruxelles onako kako se išlo, bez savjetovanja s predsjednikom.

– Naravno da ne, jer tada se iskazivala spremnost za sudjelovanja, što je učinilo 24 zemlje u tom trenu. Sve one odluke kasnije prolaze kroz nacionalne procedure… – kazao je.

Rekao je da se oko ove odluke u Saboru još nije čuo s kolegom u Ukrajini.

– Ovo nije bilo pitanje bilateralne suradnje, nego pitanje EU misije vojne pomoći Ukrajini – smatra.

U Saboru su se čule optužbe da je na oporbu utjecala Moskva, Putin, svakako utjecaji iz inozemstva. Vjeruje li ministar Banožić doista u to?

– Ja u to doista vjerujem. Vidjeli ste da se saborski zastupnici nemušto izvlače iz ovakve situacije glasanja, to su jasno činili pod pritiskom predsjednika Republike, isto tako pod pitanjima pojedinih sponzora koji su njih do sada gradili i kao političke stranke i dovodili ih u Sabor kao zastupnike – kazao je.

– Jasno se može čuti po hodnicima Sabora o čemu se radi. Ali najbolje da sami oni koji su glasali protiv, objasne zašto su to činili, jer mnogi su svoju političku karijeru gradili upravo na suverenitetu, na žrtvama, na agresiji. Neka objasne zašto danas, kad je trebalo stati na pravu stranu povijesti, pomoći narodu koji je unesrećen, oni su to odbili, izvlačeći se na nekakve priče o tome da je postojao nekakav sukob između unutarnje politike, što nije – zaključio je za RTL.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.6 ° C
14.9 °
11.8 °
80 %
3.6kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
24 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
11 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: