13.7 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Cijene jagoda ruše rekorde! Vrgoračke jagode čak 50 kuna, uvozne upola jeftinije

Pročitajte još:

Jagode iz vrgoračkih plastenika mirisom, a i cijenom, plijene pozornost na većini hrvatskih tržnica i frekventnijih punktova, piše u srijedu Večernji list, navodeći da su uvozne jagode i upola jeftinije
Za mjericu u prosjeku treba izdvojiti 25 kuna, za kilogram 40 – 50, zbog čega se mnogi i iz protesta okreću španjolskim ili grčkim jagodama kojih mjerica košta 13 – 15 kuna.

“Lako je držati takvu cijenu kad ih je uvozni lobi nabavio po cijeni od 1,50 eura za kilogram, što nije ni polovica troškova naše proizvodnje. A kako na našem tržištu još uvijek nema reda i ne poštuje se domaća proizvodnja, događa se i da neki trgovački lanci u naše košarice pakiraju nekvalitetniju stranu jagodu i prodaju je pod domaću. Stoga smo ove godine radi zaštite potrošača i prepoznatljivosti vrgoračke jagode uveli nove zelene košarice sa žigom udruge Vrgoračka jagoda”, objašnjava potpredsjednik udruge Milan Franić.

Ističe da su kvaliteta i prinosi i ove godine dobri pa se s vrgoračkih polja, na kojima je berba počela prije tjedan dana, do druge polovice svibnja planira ubrati oko 600 – 700 tona jagoda. S obzirom na to da je potražnja veća od ponude, pa hrvatsko tržište nije prezasićeno ovom voćnom poslasticom, cijena joj ni na vrhuncu sezone ne bi trebala pasti ispod 40 kn/kg, kako je to bilo i lani, nadaju se proizvođači, što znači da bi se i cijena u otkupu trebala zadržati na prihvatljivih 25 kuna.

No nisu svi zadovoljni. Slobodan Dropulić kaže kako zbog lošeg vremena i niskih temperatura neki po sadnici jagode jedva dobivaju 10-ak dekagrama umjesto očekivanih pola kilograma, a kako nepredvidljivo i hladnije vrijeme, kao i kod lubenica, utječe na slabiju prodaju i konzumaciju, neki su već sad spustili cijene na 20-ak kuna po košarici. Unatoč sve skupljim inputima u proizvodnji. U nasad s 10 tisuća sadnica, primjerice, ove je godine trebalo uložiti oko 74 tisuće kuna, a prijašnjih godina 41 tisuću, piše novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
pljusak
14.5 ° C
16.7 °
11.9 °
72 %
6.2kmh
20 %
Čet
14 °
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
19 °
Pon
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: