16.2 C
Zagreb
Srijeda, 8 svibnja, 2024

DHMZ: Danas je najgori dan toplinskog vala: Temperature i preko 35°C!

Pročitajte još:

PRVI STUPANJ DO CRVENOG Za gotovo cijelu Hrvatsku označen je narančasti alarm (opasno vrijeme). Dok ćemo se preko dana pržiti, navečer bi moglo biti grmljavinskog nevremena

Danas je najgori dan toplinskog vala. Gotovo cijela Hrvatska je u narančastom alarmu koji označava opasno vrijeme. Ravnateljstvo civilne zaštite upozorilo je građane na opasnost od toplinskog udara.

Temperature bi mogle ići i preko 35 stupnjeva.

Velika opasnost od toplinskog vala predviđena je za područja gradova Zagreb, Karlovac, Gospić Knin, Rijeka i Split, te umjerena opasnost za Osijek i Dubrovnik. Velika opasnost zadržat će se u srijedu još u Rijeci i Splitu, a u ostalim gradovima u kojima je bila velika, opasnost će se smanjiti na umjerenu.

Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru, upozoravaju iz DHMZ-a.

Zagrebačkoj, karlovačkoj i gospićkoj regiji prijeti i grmljavinsko nevrijeme
Za područje cijele Hrvatske na snazi je žuti i narančasti meteoalarm. No, zagrebačkoj, karlovačkoj i gospićkoj regiji osim toplinskog vala prijeti i grmljavinsko nevrijeme.

“Toplinski val! Očekuje se maksimalna temperatura iznad 35 stupnjeva. Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi”, navodi Meteoalarm, dok za nevrijeme napominje: ‘Mjestimice mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Vjerojatnost grmljavine je veća od 60 posto. Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom’.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je s velikim vrućinama zabilježen porast smrtnosti i zdravstveni rizici koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti negativne posljedice pa meteorolozi donose preporuke za zaštitu od velikih vrućina. Najvažnije je rashladiti dom, izbjegavati vrućine i izlaske, rashladiti tijelo, piti dovoljno tekuće i pomoću drugima kojima je potrebno.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
16.2 ° C
16.6 °
14.3 °
81 %
7.2kmh
40 %
Sri
16 °
Čet
20 °
Pet
22 °
Sub
23 °
Ned
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9307
GBP
1,1630
CHF
1,0251
CNY
0,1288
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: