14 C
Zagreb
Subota, 13 travnja, 2024

Dječaku 2018. u zagrebačkoj bolnici dali zaraženi krvni pripravak: “Umro je nasilnom smrću”

Petogodišnje dijete preminulo je nakon što je u Klinici za dječje bolesti Zagreb primilo krvni pripravak zaražen bakterijom Escherichia coli.

Pročitajte još:

Dječak koji se liječio u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu zbog metastatskog meduloblastoma preminuo je nakon što je primio pripravak krvi zaražen bakterijom. Sve se događalo 2018. godine, a u utorak je sud donio odluku prema kojoj Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, iz kojeg je pripravak došao, dječakovoj obitelji treba isplatiti odštetu.

“Nakon što je primio koncentrat filtriranih i ozračenih tromobocita, dolazi do progresivnog pogoršanja općeg stanja. Naknadno je u hemokulturama, kao i u koncentratu trombocita koji je primio neposredno prije pogoršanja zdravstvenog stanja, izolirana E. coli.

Vanjskim i unutarnjim pregledom, dodatnom patohistološkim analizama te temeljem podataka iz dostavljene medicinske dokumentacije utvrđeno je da je preminuo nasilnom smrću zbog septičkog šoka nakon jatrogeno uzrokovane infekcije”, navodi se u zapisniku.

Sudsko-medicinski vještaci naveli su kako je dječak iz Zagorja bolovao od zloćudne bolesti središnjeg živčanog sustava, dakle, od jedne vrste tumora mozga koja se tipično javlja u ranoj dječjoj dobi.

Evo što su kazali vještaci
Vještaci su rekli da je bolest liječena na uobičajeni način. Tumor je uklonjen operativnim zahvatom nakon kojeg je provedena kemoterapija prve linije. Postignuta je remisija (zalječenje) bolesti koja je potrajala do listopada druge godine, kada se bolest ponovno javila sa slikom metastaza (udaljenih žarišta) u kanalu kralježnične moždine.

“U liječenju ponovne pojave bolesti primijenjena je odgovarajuća kemoterapija druge linije kojom je ponovno postignuto povlačenje bolesti te je nastavljeno s davanjem takozvane visokodozažne terapije. Daljnji terapijski plan uključivao je autolognu transplantaciju perifernih matičnih stanica (vraćanje vlastitih, prethodno prikupljenih i obrađenih krvotvornih stanica s ciljem bolje obnove krvne slike).

Kemoterapija predstavlja optimalan, ali ujedno i agresivan oblik liječenja jer sredstva koja se primjenjuju u okviru protokola terapije oštećuju, osim tumorskih, i stanice organizma, među kojima i krvotvorne stanice. Posljedica toga za bolesnika jest pojava brojnih nuspojava (popratnih nepovoljnih učinaka), što je bilo vidljivo i kod dječaka.

Nuspojave koje su se manifestirale bile su tretirane na odgovarajući način. Jedan od terapijskih postupka bilo i davanja krvnog pripravka – koncentrata trombocita. Ovaj pripravak je nadomjestak za manjak trombocita koji dovodi do sklonosti krvarenju. Predmetni krvni pripravak je primijenjen u ožujku 2018. godine. Neposredno nakon njegove primjene, nastupilo je naglo i značajno pogoršanje stanja pacijenta te je on kasnije umro”, istaknuli su vještaci.

Sud je u utorak utvrdio kako je “do kontaminacije krvnog pripravka bakterijom Escherichia coli došlo kod Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu te da je on već kontaminirani krvni pripravak izdao Kliničkoj bolnici Zagreb”.

“U pogledu tih činjenica suglasni su vještaci dr. sc. Davor Mayer i doc. dr. sc. Jasna Mesarić s vještacima referentnima Medicinskog fakulteta u Splitu doc. dr. sc. Dejanom Bogdanović i prof. dr. sc. Marijom Definis, a to proizlazi i iz Stručnog mišljenja Ministarstva zdravstva.

Sud utvrđuje da između transfuzije konkretnog krvnog pripravka i smrti dječaka starog pet i pol godina postoji s medicinskog gledišta jasna i neposredna uzročno-posljedična veza.

Dakle, upravo je primitak krvnog pripravka kontaminiran bakterijom Eschericia coli kod dječaka uzrokovao sepsu, odnosno septički šok koji je doveo do višestrukog zatajivanja organa te, u konačnici, do smrti”, zaključio je sud.

Četveročlanoj obitelji dosuđena je odšteta od milijun kuna (oko 138.000 eura), koju mora platiti Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu iz Zagreba. Osim toga, mora im podmiriti i oko 300.000 kuna (oko 40.000 eura) troškova postupka, piše Danica.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
magla
11.6 ° C
13.3 °
8.1 °
86 %
0.5kmh
21 %
Sub
25 °
Ned
29 °
Pon
26 °
Uto
21 °
Sri
14 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: