13.6 C
Zagreb
Subota, 15 lipnja, 2024

Goldstein umanjuje zločine Izraela: Saudijski udžbenik ima zadatak – Ide 5 Židova, ubijete 3, koliko ostaje?

Povjesničar i član Izraelske zajednice Bet Israel Ivo Goldstein komentirao je sukob Izraela i Hamasa te istaknuo da se teško može vjerovati brojkama i informacijama koje objavljuje Hamas.

Pročitajte još:

Rekao je da bi trebalo utvrditi prelazi li Izrael okvire razmjerne obrane.

“Nisam sklon prebrzim zaključcima, pogotovo kad se daju s tri ili četiri tisuće kilometara bez uvida u detalje čitave tragedije. Prvo, izražavam duboku sumnju u točnost informacija žrtava Hamasa. Oni imaju propagandističku strategiju, a sad povećavaju broj žrtava. Svaki život je dragocjen, no treba znati kome uputiti prigovor, odnosno koga smatrati generalno odgovornim, a to je Hamas. Hamas je napravio geonicidni masakr, predvidio ga je, imali su planove kuća i gdje su sigurne sobe, znali su da će ubijati žene i djecu. Da nije bilo policije i vojske, išli bi dalje i žrtava bi bilo puno više. Sjetite se kako je bilo 7. listopada, tek osmi dan su došli do brojke od 1400, a još ima 300 neidentificiranih tijela, a Izrael je jako organiziran. Hamasovi izvori odmah kažu koliko je poginulih i da su djeca, to nije realno, tako se stvara atmosfera”, rekao je Goldstein gostujući na N1.

“Nemaju struje i vode, ali raketa imaju”

Komentirajući kritike na račun Izraela da prekomjerno granatira Gazu, dodao je: “Imamo dvije situacije – Izrael je u nekoliko navrata granatirao jug Gaze, sigurnu zonu. Izraelska vojska tvrdi da su reagirali u realnom vremenu na granatiranje nekih civilnih objekata do Tel Aviva. Nemaju struje i vode, ali raketa imaju. Znači da su se dobro pripremali. To je prijetvorno.”

Ima apsolutno previše civilnih žrtava, ističe i objašnjava: “Arapski svijet 75 godina gaji mržnju prema Židovima, ne Izraelcima. Ima tri p – nema primirja, pregovora ni priznanja. Imate saudijske udžbenike u kojima u knjizi iz matematike ima zadatak: Po ulici ide pet Židova, ubijete tri, koliko ih ostaje?”

Kaže da je netom prije napada Saudijska Arabija trebala priznati Izrael. “Onda je to minirao Iran, a u nekom širom kontekstu i Rusija. Žao mi je svakog djeteta koje tamo strada, ali ne može se dogoditi da Europa i Amerika napadače ovdje zovu teroristima, a tamo borce za slobodu. To je dvostruki moral.”

“Sve organizira iz daljine Iran”
Odgovarajući na paralelu s optužbama na račun hrvatske vojske da su prekomjerno granatirali Knin, Goldstein je rekao: “Kontekst je važan. Srpske civile je Beograd iskorištavao, ali ne tako brutalno da bude živi štit. Vojska se nije branila tako da je ostavila žene i djecu u Kninu, oni su išli s njima. Izrael se našao pred dilemom nakon 7. listopada.”

I Goldstein smatra da Benjamin Netanyahu “ne predstavlja više političku činjenicu” te smatra da će biti novi izbori. Komentirajući međunarodne reakcije, rekao je:

“U kuvajtskim medijima je bio komentar uglednog novinara koji kaže da im je dosta Hamasa i Palestinaca, da se žele riješiti stigme da podržavaju teroriste. Arapskim zemljama je dosta Hamasa, neće se uključiti u rat, eventualno Sirija, no i oni se boje dobiti po tintari. Sve organizira iz daljine Iran, odnosno Teheran.”

Na pitanje je li moguće rješenje dviju država, odgovara:

“Mislim da je, i to je bila prava opasnost i zato je sve počelo. Imamo podatke da je 2. listopada bio sastanak predstavnika iranske vojske i Hamasovih ljudi u Bejrutu gdje su oni očito dogovarali 7. listopada, gdje su htjeli napasti glazbeni festival mira. Danas postoje sile u svijetu koje se ne žele uključiti u svjetski poredak nego ga žele mijenjati. To je Iran na Bliskom istoku, tu je Rusija, pa u nekom prikrajku i Kina. Sve arapske zemlje su etnički očišćene od Židova.”

Znači li to da, ako padne Izrael, past će i Europa? “Iranske rakete su imale radijus od 3500 km, to je već Milano i Berlin. Iran, Rusija, Kina ne traže ući u postojeći poredak, one ga žele mijenjati. Mi danas o svemu možemo slobodno razgovarati i ne moramo se bojati da će nam se nešto dogoditi.”

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
magla
13.6 ° C
14.9 °
10.8 °
89 %
1kmh
4 %
Sub
28 °
Ned
27 °
Pon
30 °
Uto
32 °
Sri
35 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9310
GBP
1,1861
CHF
1,0370
CNY
0,1285
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: