19.1 C
Zagreb
Srijeda, 1 svibnja, 2024

Panika na društvenim mrežama: Policija istražuje navodno trovanje vodom

Društvenim mrežama sinoć su se počele širiti poruke u kojima se hrvatski građani upozoravaju da ne konzumiraju sokove i vodu određenog brenda, čije ime nećemo spominjati jer nije potvrđeno jesu li te poruke točne ili ne.

Pročitajte još:

Ako je netko ovim porukama namjeravao izazvati paniku u hrvatskom narodu, policija će morati pokrenuti istragu jer je širenje panike kazneno djelo. Čini se da je doista nastala panika s obzirom na brojne poruke koje se šalju novinarima i institucijama.

Poslan je upit policiji i proizvođaču te riječkoj bolnici. Odgovore ćemo objaviti čim budu dostupni, piše Index.hr

Spomenimo, to se događa nekoliko tjedana nakon što je jedan Puljanin u jednom televizijskom intervjuu izjavio da je u jednom riječkom restoranu popio vodu iz boce nakon čega su ga “zapekla” usta zbog prisutnosti neke kiseline u vodi.

Poruke koje se šire društvenim mrežama razlikuju se u detaljima, ali uglavnom sadrže iste informacije. Navodi se da su ljudi (broj varira od jedne do više osoba) konzumirali mineralnu vodu određenog proizvođača, a zatim se otrovali kiselinom koja im je oštetila jednjak.

Prema istim informacijama, policija sve istražuje, a sutra će se proizvođač javno oglasiti. Kao izvori poruka navode se “prijateljica iz sanitarne”, “lik zaposlen kod proizvođača pića” ili samo “izvor iz bolnice”.

U jednoj takvoj glasovnoj poruci koja se širi WhatsAppom neimenovana žena kaže da su imali dva slučaja trovanja mineralnom vodom kod dva mlada pacijenta. U poruci ne navodi gdje, u kojoj bolnici niti u kojem gradu.

“Moram ti prenijeti nešto dosta bitno što se trenutno događa, ne znam kad će to izaći u novine, imali smo u jako kratkom roku dva teška slučaja trovanja vodom u kojemu dvije mlade osobe imaju spržen jednjak…”, dio je glasovne poruke koja se širi WhatsAppom.

1

Riječkom portalu neslužbeno potvrđen jedan slučaj?
Fiuman.hr piše kako je zabilježen jedan slučaj trovanja mineralnom vodom koji se dogodio u kafiću u centru Rijeke te da im je to neslužbeno potvrđeno. RijekaDanas.com piše kako prema njihovim informacijama policija istražuje slučaj koji se dogodio u jednom od riječkih kafića, a osoba koja je konzumirala mineralnu vodu je završila u bolnici.

U porukama koje se prosljeđuju piše i da su ovih dana u Rijeci zabilježena dva slučaja te jedan u Osijeku. Piše i da policija istražuje slučajeve te da će sve biti objavljeno tijekom sutrašnjeg dana i da se radi o tome da sredstva za čišćenje nisu dobro isprana u tvornici.

“Navodno da nije za konzumaciju jer nisu dobro isprali sistem nakon čišćenja”, stoji u jednoj od poruka. Također, u porukama se navodi kako informacije stižu iz bolničkih krugova. Index je razgovarao s par izvora iz bolnice, nisu nam mogli potvrditi ništa slično.

2

3

4

5

Podsjetimo, nešto slično dogodilo se u svibnju, ali je objavljeno tek nedavno. Naime, bračni par Laković iz Pule u svibnju je sjeo na ručak u jedan riječki restoran. Naručili su mineralnu vodu, koja im je u bočicama poslužena prije ručka. Stanko je za RTL prepričao što se dogodilo nakon što je uzeo gutljaj iz bočice.

“Čim sam stavio u usta, momentalno sam ispljunuo sve i meni su usta izgorjela. I iz restorana su me nakon možda pola minute, minutu poslali van”, tvrdi.

Djelatnici su pozvali Hitnu pomoć koja ga je odvela. Nakon prve, lažne sumnje na alergiju, liječnici su dali dijagnozu što je popio.

“Neko korozivno sredstvo, neka kiselina. Meni je par kapi prošlo dole po jednjaku i to mi je u biti spalilo jednjak. Da sam popio više, ne bi me bilo tu”, priča Laković.

Ne zna kako je kemikalija završila u bočici pa na njihovu stolu. Kaže, kada ga je odvozila Hitna ispred restorana, supruga se vratila unutra.

“Nisu joj htjeli dati ni bocu ni čašu, nego su samo iz frižidera izvadili drugu bocu da može slikati što je pio, koja vrsta pića. Kad je tražila račun, na računu je bilo samo meso koje smo naručili. Supruga je zvala policiju, policija nije htjela van izaći, znači, ako bude zvala, hitna će izaći, ako ne, nemaju što izlazit'”, rekao je Puljanin Stanko.

Vlasnik restorana koji se nije htio snimati telefonski je za RTL potvrdio da su uz jelo naručili dvije mineralne vode s okusom, ali nije znao objasniti zbog čega one nisu prikazane na računu koji im je izdan.

Slučaj je na Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci u čijem dopisu stoji: “Spisi Državnog odvjetništva za vrijeme provođenja izvida i drugih radnji do donošenja odluke o prijavi, smatraju se tajnima.”

Stanko je ostao tjedan dana u bolnici, a zbog spaljenog jednjaka smršavio je dvadeset kilograma. U početku svakih sedam, a sada svakih 20 dana, ide u anesteziju i bužiranje odnosno širenje jednjaka i to kada više ne može progutati ni puding ni juhu.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
17.9 ° C
20 °
17.5 °
68 %
4.1kmh
40 %
Sri
18 °
Čet
21 °
Pet
14 °
Sub
19 °
Ned
20 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9361
GBP
1,1693
CHF
1,0181
CNY
0,1293
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: