5.5 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Liječnici o dječaku kojem je petarda raznijela šaku: “Ovo je zbog nemara”

Dijete će ostati u bolnici barem deset dana. Sretni smo da je uopće živo. Zašto Božić mora imati veze s eksplozijama, pitaju se liječnici KBC Zagreb nakon višesatne operacije čiji je nastavak u tijeku

Pročitajte još:

Devetogodišnji dječak, koji je sinoć u Maksimiru teško stradao u eksploziji petarde, nije više u životnoj opasnosti, no ostat će trajni invalid, stoga su djelatnici KBC-a Zagreb u četvrtak pozvali roditelje i djecu na oprez.

“Ovo je prestrašno i preglupo što se događa, a ozljedama djece smo svjedoci svake godine u božićno vrijeme”, rekao je pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak na konferenciji za novinare na kojoj su iznesene informacije o stanju stradalog dječaka.

“Stradalo je dijete, ono je živo, no teško je ozlijeđeno i moglo je umrijeti. Ne zna se što je uzrokovalo eksploziju, policijska istraga je u tijeku”, rekao je Novak te pozvao roditelje da paze što im djeca rade.

Ovo što smo dosad napravili nije dovoljno. I dalje će izgledati ružno”, govori prof. Anko Antabak, kirurg koji je operirao dječaka. “Operacija je trajala dvaput po pet sati i još nije gotova, još uvijek traje”, dodao je Antabak.

“Dijete je sinoć primljeno na intenzivnu. Ono je tijekom noći uz napore medicinskog osoblja ostalo stabilno. Jutros je na operaciji s kirurzima. Čekamo poziv kada će se vratiti na naš odjel. Očekujemo da će se njegovo opće stanje poboljšati”, rekao je liječnik Filip Lukić.

“Moramo biti sretni da je dijete živo”
“Mi sada moramo biti sretni da je dijete živo. Njemu je bio ugrožen dišni put zbog dima i plamena”, dodao je primarijus Novak.

“Ne znamo što se točno dogodilo i kakva je to bila petarda”, rekao je Antabak dodavši da je na policiji da otkrije o kojoj je eksplozivnoj napravi bila riječ. “Prenesite ljudima da je preglupo ovo što se događa”, zaključio je Novak.

“Obavijeni smo tugom, iako imamo iskustva s ozlijeđenom djecom”, rekao je Antabak te poručio da bi, u dogovoru s pravobraniteljicom, djeci školske dobi trebalo pokazati “grozne slike ozlijeđene djece”.

Dječaku su amputirani prsti šake, a ozljeda ima čak i po licu. Nakon svih operacija i dalje će biti ružno vidjeti ozljede jer su neki dijelovi tijela nepovratno izgubljeni i oni se nisu mogli rekonstruirati. “Ono što je bilo moguće za spasiti, to smo za sada spasili”, rekao je Antabak.

Beroš: Uzmimo ovo u obzir i ponašajmo se odgovorno
Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je teško ozljeđivanje devetogodišnjeg dječaka i upozorio na opasnost od upotrebe pirotehničkih sredstava, eksplozivnih naprava i petardi jer mogu uzrokovati teško tjelesno oštećenje i invaliditet do kraja života.

“Uzmimo ovu napomenu u obzir i ponašajmo se odgovorno”, poručio je ministar te zaželio dobro zdravlje svima u idućoj godini.

Policija: Istražujemo okolnosti slučaja
Oglasila se i zagrebačka policija koja navodi da je u srijedu, 21. prosinca, oko 19 sati na području Maksimira najvjerojatnije uporabom pirotehničkog sredstva teško ozlijeđeno dijete koje su roditelji dovezli u KBC Zagreb, gdje mu je pružena liječnička pomoć.

U tijeku je prikupljanje svih relevantnih činjenica o okolnostima ovog teškog ozljeđivanja djeteta osnovnoškolske dobi, navodi PUZ.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
6.6 ° C
7.2 °
5.1 °
90 %
0.5kmh
75 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
26 °
Uto
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: