15.7 C
Zagreb
Utorak, 16 travnja, 2024

Meteorolog donosi iznenađenje: Velikog zahladnjenja vjerojatno ni u studenom

Pročitajte još:

Listopad je bio mjesec vremenskih ekstrema, a studeni je počeo s iznadprosječnim temperaturama. Meteorolog iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Tomislav Kozarić za HRT kaže kako je listopad, prema srednjoj mjesečnoj temperaturi, u mnogim krajevima bio iznimno topao mjesec, čak je bilo i rekordnih vrijednosti.

Iznadprosječno topao listopad

Knin, Pag, Poreč, Rab, Rijeka, Senj, Split, Šibenik, Zadar, Zagreb, na Puntijarki i na Zavižanu oboreni su rekordi srednje mjesečne temperature.

Kozarić je istaknuo kako su to posljedice dugotrajnog djelovanja anticiklone u mnogim danima listopada. U takvoj anticikloni tlak je bio visok, pristizao je topliji zrak sa sjeverozapada po visini i to se onda reflektira i na tlo.

U anticiklonama su i dugotrajni stabilni uvjeti, nema mnogo vlage, pa je bilo i suho. U kombinaciji svega toga imali smo iznadprosječno topao listopad.

Klimatske promjene mogu se pripisati dugotrajnoj stabilnosti, odnosno dugotrajnoj anticikloni.

Na Sljemenu i Delnicama rekordi od kada postoji mjerenja

Najviše temperature u listopadu su na Sljemenu (Puntijarka) 23.7°C, Delnice 26.2 °C, Zavižan 10.0 °C. Na Zavižanu je to srednja mjesečna temperatura i ona se nije bila tako visoka od 1967. godine.

Na Sljemenu i Delnicama su to najviše apsolutne maksimalne temperature izmjerene u listopadu od kada postoji mjerenja.

Za sami kraj listopada izmjerene su izrazito visoke temperature u Hrvatskoj, primjerice jučer u Kninu i Imotskom.

Nema velikog zahladnjenja ni u studenom

Osim izrazito visokih temperatura bilježi se izrazito malo padalina. U Šibeniku ih je bilo najmanje u proteklih 55 godina.

Kozarić je poručio da je oborina bilo manje u listopadu, odnosno pali su i neki rekordi, nikada manje nije bilo oborina u nekim mjestima.

Meteorolog iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Tomislav Kozarić rekao je kako će doći do promjene vremena, u petak i subotu predviđa se dolazak ciklone, past će obilnija kiša i donijet će hladniji zrak.

No, nema velikog zahladnjenja ni u mjesecu studenom. Bit će iznad prosječno toplo.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
15.4 ° C
17.2 °
12.5 °
67 %
0kmh
0 %
Uto
17 °
Sri
10 °
Čet
12 °
Pet
14 °
Sub
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: