11.8 C
Zagreb
Nedjelja, 28 travnja, 2024

Prvi konvoj Bradleyja krenuo iz Rijeke prema Slavoniji sastavljen od sedam kamiona i 22 američka oklopna vozila

Prva borbena vozila Bradley koja su u srijedu preko oceana pošiljkom iz SAD-a stigla u riječku luku čekaju na cestovni transport u Slavonski Brod.

Pročitajte još:

Iza vrata proizvodnog pogona za specijalna vozila Đuro Đaković vlada užurbana atmosfera jer su tijeku posljednje pripreme za dolazak američkih borbenih vozila.

Konvoj se sastoji od sedam kamiona i 22 Bradley vozila koji su stigli iz SAD-a prošle srijede u riječku luku.

Hrvatska vlada objavila je prošlog tjedna kako joj je cilj da oklopna vozila Bradley, čiji su prvi primjerci stigli iz SAD-a u Hrvatsku, budu operativna do 2026.

U Rijeku su prošle srijede dopremljena 22 od ukupno 89 oklopnih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS, koja će se modernizirati u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila u Slavonskom Brodu.

2

1

Dolazak Bradleyja u Hrvatsku komentirao je premijer Andrej Plenković. “Ideja je da se od 89 Bradleyja njih više od 60 osposobi za funkcioniranje, dio će služiti kao bazen za rezervne dijelove za one koji će biti operativni. Đuro Đaković ima zadaću da taj proces sustavno i sukcesivno radi. Trebat će neko vrijeme i bit će u sljedećim godinama spremni, na raspolaganju jačanju sposobnosti hrvatske kopnene vojske”, rekao je.

Prema pisanju medija, u sklopu modernizacije na vozila će biti ugrađena najnovija verzija topa Bushmaster od 25 milimetara, s također najnovijom verzijom termovizije, komunikacijska oprema nove generacije i dimne kutije.

Hrvatski Bradleyji bit će naoružani i protuoklopnim raketama TOW 2 A i B, a u paketu je i streljivo za top, streljivo 7.62 mm i simulator za obuku. Očekuje se da bi prvi modernizirani Bradley iz pogona Đuro Đaković trebao izaći 1. srpnja 2024. godine.

Sugovornici Jutarnjeg lista otkrili su ranije da je ovaj posao velika šansa da se u Đuri Đakoviću u budućnosti formira regionalni centar za vozila Bradley. U uvođenju Bradleyja u upotrebu pomoći će Nacionalna garda Minnesote, s kojom suradnja traje već 26 godina.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.7 ° C
10.8 °
8.6 °
76 %
0.5kmh
0 %
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
25 °
Sri
22 °
Čet
15 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: