12.5 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Stiže žestoki toplinski val! Temperature će narasti i do vrtoglavih 40°C

Pročitajte još:

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je s velikim vrućinama zabilježen porast smrtnosti i zdravstveni rizici koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice

U Hrvatskoj će u ponedjeljak biti sunčano i vruće, a u dijelu zemlje predviđena je pojava toplinskog vala čiji će vrhunac nastupiti u utorak i srijedu, pa su meteorolozi izdali upozorenje o mjerama opreza.

Uz sunčano i vruće, predviđen je slab vjetar, mjestimice do umjeren jugoistočni, u gorju jugozapadni. Na Jadranu slab do umjeren jugozapadni i zapadni, na sjevernom dijelu i južni vjetar. Najviša temperatura uglavnom između 31 i 35 stupnja Celzijeva.

Prognoze predviđaju da će u utorak i srijedu temperature rasti i do 40 stupnjeva Celzijevih.

Velika opasnost od sunca, odnosno toplinskog udara predviđa se u Zagrebu, Karlovcu, Gospiću, Kninu, Rijeci, Splitu, Dubrovniku. Stoga su timovi Hitne pomoći su već u pripravnosti.

“Danas smo imali primjer jednoga starijeg gospodina koji je u 12 sati šetao sam, na otvorenom vanjskom prostoru bez ikakvog pokrivala za glavu i nije se dovoljno rehidrirao i normalno da će se onda osjećati slabo”, opisao je za Dnevnik.hr Darko Sinjeri, specijalist hitne medicine.

Osim slabosti, u narodu poznate i kao sunčanice, postoji još jedna prijetnja koju građani često ignoriraju. Riječ je o melanomu ili raku kože. Prema posljednjim podacima, dobilo ga je 706 osoba. “Problem melanoma, pogotovo, jest to što je zapravo mučki, lako metastazira, proširi se i teško ga je vidjeti”, kaže Čohar.

Pažljivo s klimom
Mnogi spas traže u rashlađenim prostorijama. No, i s klimom treba biti oprezan. “Preporuka je da temperatura u prostoriji ne bude za više od sedam stupnjeva niža od vanjske. Treba i prilagoditi jačinu kao i smjer puhanja, da zrak ne puše izravno u nas”, savjetuje Čohar.

Uz to, klime troše veliku količinu struje. Da bi računi bili manji, dovoljno je podesiti termostate na 25 stupnjeva. Pomoći može i spuštanje roleta. Vani je dovoljno držati se hladovine.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.7 ° C
13.8 °
11.9 °
54 %
2.6kmh
0 %
Pet
12 °
Sub
20 °
Ned
24 °
Pon
24 °
Uto
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: