5.4 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Vrijeme će biti užasno opasno! Temperature idu preko 40, crveni alarm na snazi

Pročitajte još:

Nešto će podnošljivije biti samo u Osijeku i Gospiću, nedjelja kritična za Rijeku, Split i Dubrovnik

U subotu gotovo cijelu Hrvatsku očekuje toplinski val – Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za Zagreb, Karlovac, Knin, Rijeku, Split i Dubrovnik, gdje je mogućnost toplinskog vala vrlo velika, temperature će negdje prelaziti i 40 stupnjeva. Za Osijek i Gospić, u subotu, mogućnost toplinskog vala je po ljestvici DHMZ-a “samo” velika, što je stupanj manja opasnost nego drugdje, no svuda će biti jako toplo.

Već u petak, Rijeci prijeti vrlo velika mogućnost toplinskog vala, jednako tako i u nedjelju, što znači da je Rijeka tri dana zaredom – petak, subotu i nedjelju – u vrlo velikoj opasnosti. Za Split i Dubrovnik isto upozorenje vrijedi za subotu i nedjelju.

udartoplinski
Foto: DHMZ

“Zbog anticiklonalnog polja prilike su stabilne nad našim krajevima. Pretežno vedro je u većini predjela i već rano jutro vrlo toplo, primjerice u Senju je izmjereno već 27 stupnjeva. U nastavku dana bit će vruće i vrlo vruće, i do 37 stupnjeva. Nalazimo se u toplinskog valu, koji će se još i intenzivirati, tako da će od petka opasnost biti vrlo velika. Vrući saharski zrak s područja sjeverne i srednje Europe premješta se istočnije. Temperature će rasti i do 40, i to najizglednije u kontinentalnom području”, navodi meteorologinja N1 televizije Tea Blažević.

Najviša temperatura ikad izmjerena u našim krajevima je 42,8 stupnjeva, koliko je 4. kolovoza 1981. izmjereno na postaji Ploče.

“Vrućina u kombinaciji s dugotrajnom sušom predstavlja rezultira esktremnom opasnosti od požara. Potkraj subote i početkom nedjelje na kontinentu nestabilnije, lokalno će biti pljuskova. Od nedjelje će se vrućina u unutrašnjosti malo ublažiti”, zaključuje meteorologinja.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
magla
6.1 ° C
7.2 °
2.5 °
89 %
0.5kmh
7 %
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
25 °
Uto
23 °
Sri
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: