5.7 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

WHO izdao prve smjernice: U Europi se pojavile majmunske boginje!

Pročitajte još:

Simptomi majmunskih boginja su groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, natečeni limfni čvorovi, osjećaj umora te karakterističan osip koji na koži stvara mjehuriće i kraste

Zdravstvene službe u Europi i Sjevernoj Americi od početka svibnja bilježe sve veći broj slučajeva zaraze majmunskim boginjama. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je, zbog straha da bi se inače endemska bolest u pojedinim dijelovima Afrike mogla proširiti i drugdje u svijetu, naložila da se strogo prate kontakti zaraženih osoba.

Velika Britanija je prijavila devet slučajeva zaraze, Španjolska osam, Italija jedan, uz još dva suspektna, Švedska i Sjedinjene Države također po jedan, Kanada 13, a Portugal čak 20, prenosi Dnevnik.hr pisanja stranih medija.

Prema podacima WHO-a, u Nigeriji je od 2017. do danas zabilježeno 558 sumnjivih slučajeva majmunskih boginja. Potvrđena je zaraza 241 osobe, od koji je osmero preminulo. Virus je sličan onome velikih boginja, ali uglavnom uzrokuje blažu bolest.

Zaraza se prenosi kapljičnim putem, bliskim tjelesnim kontaktom i kontaminiranim predmetima. Simptomi su groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, natečeni limfni čvorovi, osjećaj umora te karakterističan osip koji na koži stvara mjehuriće i kraste. Vrijeme inkubacije virusa je oko 10 dana, a simptomi traju od dva do četiri tjedna.

Zaraženi trebaju biti izolirani
Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti zbog širenja zaraze namjerava objaviti prvo izvješće “početkom sljedećeg tjedna”. Iz te agencije tvrde da prate situaciju i preporučaju da se “izoliraju i testiraju sumnjivi slučajevi i da se o tome izvijeste nadležna tijela.” WHO preporuča detaljan pregled svih slučajeva neobičnih kožnih osoba i izolaciju pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi majmunskim boginjama.

O samoj bolesti je detaljno progovorio i naš znanstvenik Igor Rudan.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
4.3 ° C
6.6 °
0.8 °
88 %
0kmh
0 %
Pet
14 °
Sub
10 °
Ned
7 °
Pon
9 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: