10.5 C
Zagreb
Petak, 23 veljače, 2024

Zoran Milanović sasuo paljbu na Europsku uniju: ‘Ponašajte se uspravnije, drskije. Sebičnost je način opstanka!’

Predsjednik Republike Zoran Milanović u ponedjeljak je u povodu Dana Šibensko-kninske županije sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine, a u obraćanju se osvrnuo na deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji izjavivši da RH nije nije dovoljno napredovala.

Pročitajte još:

Na sjednici Županijske skupštine održanoj u šibenskom HNK-u, Milanović je rekao kako je došlo vrijeme da “prestanemo idealizirati i idolizirati Europsku uniju”.

“Moja bilanca prvih deset godina Hrvatske u EU je – bez pretjeranog oduševljenja, molim”, kazao je predsjednik RH u svom osvrtu na skoru desetu obljetnicu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Dodao je da EU nije ispunjenje “svih naših ovozemaljskih, vanzemaljskih i božanskih želja”, da je ono za što se hrvatski narod trebao boriti, a to je Hrvatska, ispunjeno.

“Sebičnost je način opstanka”

Milanović je također rekao kako mehanizmi odlučivanja EU nisu demokratski, da je sustav političke odgovornosti manji nego u Hrvatskoj i da o pitanjima mira i rata odlučuju ljudi koji za to nisu birani, dok se za mišljenje naroda ne pita.

“To su ozbiljne stvari koje se prelamaju ili se mogu prelamati u nekoj sljedećoj krizi na naše vitalne nacionalne interese i zato apeliram stalno da se u vođenju državnih poslova, materijalnih interesa, statusa svog naroda, svog naroda u BiH, ponašate uspravnije, drskije. Sebičnost je način opstanka”, rekao je okupljenima na svečanoj sjednici Milanović.

“Prestanimo s iluzijama”, dodao je, “živimo u kompliciranom i nepravednom svijetu u kojem nas se za krupne odluke ne pita, važno je da sačuvamo samopoštovanje”. Milanović je poručio da je Hrvatska previše ovisna o “ključnoj stvari, a to je svjetski, europski mir”.

“Vrijeme je da se podvuče crta”
Ustvrdio je i kako je Hrvatska najslabija po korištenju europskog novca, koji trebamo iskoristiti što više. Šibensko-kninskom županu Marku Jeliću i prisutnim predstavnicima županije Milanović je poručio da se bore za svoje interese.

“I da ovo što imate da očuvate, nadogradite, da međusobno budete tolerantni i da se tragovi rata koji još rasturaju regiju, u glavi izbrišu koliko je moguće. Jer kamo god da krenete spotaknete se i zapnete na figurativne kosture na nešto što se dogodilo ’91. ili ’42.. Razumijem i suosjećam sa žrtvama svih sistema, ali vrijeme je da se podvuče crta”, kazao je Milanović.

Obratili se Petrina i Jelić
Okupljenima u šibenskom HNK-u obratio se i predsjednik Županijske skupštine Stipe Petrina rekavši da se u zadnjih godinu dana učinilo mnogo čime je zadovoljan jer su uspjeli osigurati mirnu i stabilnu vlast.

“Donijeli smo u dvije godine preko 350 podzakonskih akata, zaključaka nužnih za funkcioniranje Županije. Jesmo li dobro radili, mislim da jesmo”, poručio je Petrina dodavši da su u ocjeni kvalitete rada ipak najmjerodavniji glasači koji će svoje zadovoljstvo iskazati na izborima za dvije godine.

Župan Marko Jelić je rekao da se u županiji vidi pomak nabolje. “Mislim da možemo, ako ćemo biti zajedno i ako ćemo raditi kako treba, doseći velike razine”, kazao je Jelić aludirajući na projekte koje Županija radi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i dodao da moraju iskoristiti sav europski novac.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Na futsal utakmici u Rijeci Armada pjevala “umri Livaja”

Užasne smo povike već više puta slušali na riječkom području što se tiče Marka Livaje (30), ali sve je...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.8 ° C
11.6 °
8.7 °
63 %
1.5kmh
0 %
Pet
13 °
Sub
13 °
Ned
12 °
Pon
14 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9243
GBP
1,1696
CHF
1,0484
CNY
0,1285
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: