5.7 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Ivana Pavić Šimetin: ‘Imamo sumnju u deltakron, ali još nije potvrđeno’

Pročitajte još:

Osvrnuvši se na najavljeno ublažavanje mjera rekla je kako bismo svi voljeli da je to to, ali da se moramo nadati da se neće dogoditi porast kakav je u zapadnim zemljama

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekla je kako brojevi novozaraženih u Hrvatskoj govore o određenoj stagnaciji.

“Imali smo strmoglavi pad neko vrijeme, ali on se nažalost zaustavio, čak se možda radi i o vrlo malom povećanju u odnosu na prethodni tjedan”, rekla je u Otvorenom na HRT-u. Dodala je kako su u Hrvatskoj prisutne tri podvarijante omikrona – BA1, BA11 i BA2.

“Po zadnjim nalazima najviše je bilo BA11, a 19 posto je otpadalo na BA12. Za nju se zna da je zaraznija od druge dvije, da se brže širi i da više zaobilazi imunološki odgovor koji su ljudi stekli preboljenjem ili cijepljenjem. A i čini se da nije teška klinička slika”, kaže.

Na upit postoji li deltakron, rekla je kako se radi o sumnji, ali da nije u potpunosti potvrđeno da se radi o novom soju.

Osvrnuvši se na najavljeno ublažavanje mjera rekla je kako se bi svi voljeli da je to to, ali da se moramo nadati da se neće dogoditi porast kakav je u zapadnim zemljama.

“Ako se i dogodi nadamo se da neće biti praćen velikom smrtnošću i hospitalizacijama. Situacija je sada stabilna, mi smo zadovoljni, ali moramo biti na oprezu”, istaknula je gostujući u Otvorenom na HTV-u.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.5 ° C
8.3 °
3.6 °
83 %
1kmh
0 %
Pet
14 °
Sub
9 °
Ned
10 °
Pon
8 °
Uto
6 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: