10.4 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Marić: Cijene goriva trebale bi pasti idući tjedan

Pročitajte još:

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak da bi trebalo doći do pada maloprodajnih cijena goriva idućeg utorka, no nije želio špekulirati za koliko, poručivši da bi i današnja uredba vlade trebala pripomoći u zaustavljanju rasta njihovih cijena.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice vlade hoće li uredba koju je vlada danas donijela pomoći u zaustavljanju rasta cijena goriva, Marić je kazao da se tom uredbom, uz dosadašnje mjere ograničavanja marže na 75 lipa za dizel i benzin, odnosno 50 lipa za plavi dizel, snižavanje trošarina za dizel za 20 lipa i 40 za benzin, dodatno utječe na ukupnu cijenu goriva.

Temeljem ovoga s čim trenutno raspolažemo i ove uredbe vlade, idući utorak bi trebalo doći do korekcije na niže u smislu maloprodajnih cijena, kazao je napominjući kako će cijene biti poznate u ponedjeljak. Na pitanje hoće li biti ispod 12 kuna rekao je da ne bi ulazio u spekulacije.

Vlada je u četvrtak donijela uredbu kojom se radi suzbijanja poskupljenja goriva distributerima do kraja godine bitno smanjuje posebna naknada za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište, s 30 lipa na jednu lipu po megadžulu (MJ) što bi u maloprodaji trebalo rezultirati s 50 lipa nižom cijenom goriva po litri.

Vezano uz prijevoznike na koje najviše utječe rast cijena goriva, Marić je kazao kako se radi na rješenju problema.

– I puno prije ove krize prema prijevoznicima smo išli stimulativno. Znate da smo u jednom trenutku identificirali u interakciji s njima da možemo potencijalno gubiti svoju konkurentnost u odnosu na zemlje u okruženju s obzirom na problematiku tzv. minimalne trošarine u cijeni goriva i vrlo jasno smo na to reagirali. Za više od 3000 poslovnih subjekata, bilo da prevoze robu ili putnike, izvršen je povrat trošarina do minimalne razine u iznosu od 223 milijuna kuna. Tako i sad radimo na rješavanju ovih aktualnih, dodatnih izazova – rekao je Marić.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
10.4 ° C
12.8 °
7.1 °
70 %
2.6kmh
75 %
Čet
11 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: