11 C
Zagreb
Petak, 3 svibnja, 2024

Kraj jedne ere: Ukida se JMBG, ali se matični brojevi još neće brisati

Pročitajte još:

Jedinstveni matični broj građana (JMBG) konačno odlazi u povijest. Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je u javnu raspravu prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju koji ima samo dva članka: prvi kaže da danom stupanja na snagu ovoga zakona prestaje važiti Zakon o matičnom broju, a drugi da ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama

To će značiti da se JMBG ili samo MBG više neće smjeti koristiti kao redovna, osnovna ili stalna identifikacijska oznaka građana, ali postojeći matični brojevi neće se brisati iz evidencija kako bi se mogli koristiti kao kontrolni mehanizam te za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem osobnoga identifikacijskog broja (OIB), piše Jutarnji list.

Naime, osobi koja je preminula prije 31. prosinca 2008. godine odnosno osobe koje su nestale/stradale tijekom Domovinskog rata ili članovi obitelji stradalnika iz Domovinskog rata koji su preminuli prije stupanja na snagu Zakona o OIB-u, nije i ne može biti određen i dodijeljen OIB jer se iste osobe ne smatraju obveznicima broja. Javna rasprava o ovom prijedlogu zakona završava 4. svibnja.

Nakon 46 godina odlazi u povijest
Jedinstveni matični broj građana (JMBG) u Hrvatskoj je u upotrebi od 1976. godine te je riječ o 13-znamenkatom broju u kojemu je datum rođenja, regija rođenja, redni broj i spol.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
11 ° C
12.6 °
10.8 °
93 %
1kmh
0 %
Pet
11 °
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
22 °
Uto
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9314
GBP
1,1693
CHF
1,0244
CNY
0,1287
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: