6.3 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Ljekarna u jednom jednom danu prodala čak 300 brzih testova

Pročitajte još:

Brzi kućni testovi na koronavirus sve su popularniji među građanima. Potvrđuju to i u karlovačkoj ljekarni Centrala.

Voditeljica Anamarija Palijan Vračević kaže kako se prodaja testova poprilično povećala, što se najviše osjeti vikendom – vjerojatno i zbog toga što su jedina ljekarna koja radi u županiji.

– Prošlu subotu prodali smo čak 300 testova – kaže za Radio Mrežnicu.

Kućni test radi se kao i svi ostali, uzimanjem brisa iz nosa. Za razliku od PCR testa ne priznaju se kao službena potvrda i s njima ne možete dobiti covid potvrdu, ali su dobra opcija ako osjetite simptome i poželite se brzo testirati bez čekanja u redovima i naručivanja.

Brzi kućni test u kojem imate štapić, tekućinu i stalak, može se kupiti u ljekarnama i košta oko 40 kuna.

Štapić se mora 2,5 cm staviti u nos i okrenuti nekoliko puta da se dobro uzme uzorak sluznice. Postupak ponoviti i u drugoj sluznici.

U testu je testna pločica, koja je dio svih testova za samotestiranje, dobije se i tekućina i stalak u koji se ulije tekućina i u koji će se staviti štapić nakon što se uzme uzorak. Štapić se u tekućini rotira nekoliko puta da tekućina preuzme uzorak sa štapića, sačekamo neko vrijeme, zatim nakapamo na predviđeno mjesto na testnoj pločici i rezultat se čeka 15-20 minuta.

Ako se pojavi jedna obojena trakica u kontrolnoj zoni (C), a ne pojavi se u testnoj zoni (T), rezultat testa je negativan. Ako se pojave dvije obojene trake – jedna u kontrolnoj zoni C i druga u testnoj zoni T – rezultat treba smatrati pozitivnim.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.6 ° C
13.3 °
6.8 °
67 %
0.5kmh
0 %
Sub
15 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
10 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: