6.6 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Dramatični prizori: Nema više mjesta u mrtvačnici: ‘Svaki dan nestane jedno selo’

Pročitajte još:

U mrtvačnici najveće rumunjske bolnice više nema mjesta za preminule od koronavirusa. Tijela preminulih COVID pacijenata, omotana u plastične vreće, leže ostavljena u nizu po hodnicima bolnice u Bukureštu.

Svakog dana u posljednja dva mjeseca u Rumunjskoj, zemlji najteže pogođenoj četvrtim valom pandemije, od koronavirusa umire na stotine ljudi. U toj je zemlji jako niska stopa procijepljenosti u odnosu na ostatak Europe.

Imaju nisku stopu procijepljenosti, a na 19 milijuna stanovnika imaju najveću stopu smrtnost u Europi.

Čak je i Svjetska zdravstvena organizacija odlučila im pomoći u borbi s pandemijom te im poslala tim stručnjaka koji bi trebao suzbiti pandemiju.

– Svakog dana nestane jedno selo – rekao je dr. Catalin Cirstoiu, šef Sveučilišne hitne bolnice u Bukureštu. Upitao je što će tek biti za dva tjedna, hoće li se izgubiti jedan grad?

– Gdje mislimo stati? – upitao je liječnik.

Tko je odgovoran za visoku stopu smrtnosti?

Stručnjaci smatraju da velik broj smrtnih slučajeva bilježe zbog niske stope procijepljenosti. Naime, u potpunosti cijepljeno je tek 40 posto stanovništva. To su niske brojke u odnosu na europski prosjek, koji je 75 posto.

Posljedica je to nepovjerenja, nedostatak obrazovanja, ali i pokreta protiv cijepljenja koji imaju jak ugled. Doktor Cirstoiu se požalio kako su iscrpljeni fizički, ali i psihički.

– Sve je to na kraju dana uzrokovano jednom stvari: nesposobnošću stanovništva da shvati da se mora cijepiti – kazao je. Dodaje i kako do četvrtog vala ne bi došlo da je cijepljeno 70 posto stanovništva.

Čekaonicu za hitan prijem pretvorili su u prostor za oboljele od koronavirusa. Stoga je velik broj pacijenata primoran prvo ležati u nosilima po hodnicima bolnice dok se ne oslobodi krevet.

Od početka pandemije preminulo preko 50 tisuća ljudi

Najveći dnevni broj smrtnih slučajeva od početka pandemije, Rumunjska je zabilježila 2. studenoga, tad je prijavljen 591 smrtni slučaj kao posljedica koronavirusa. Više od 90 posto ih nije bilo cijepljeno.

Od početka pandemije broj smrtnih slučajeva je 51 tisuća, a trenutno na intenzivnoj njezi je 1870 pacijenata.

Strože mjere

Cijela situacija s koronavirusom koja je eskalirala u posljednja dva tjedna, prisilila je vlast da uvede strože mjere. Tako su u Rumunjskoj COVID potvrde postale obvezne za svakodnevne aktivnosti, poput teretane, kina, trgovačkog centra. Uveli su i policijski sat što je dovelo do blagog pada novozaraženih i preminulih od koronavirusa.

Iako je posljednje pooštravanje pravila u Rumunjskoj dovelo do blagog pada dnevnog broja zaraženih i smrtnih slučajeva, dužnosnici su u utorak objavili da je 487 pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19 umrlo u prethodna 24 sata. Liječnici upozoravaju da je taj broj i dalje velik te kako je malo vjerojatno da će se uskoro smanjiti.

Dr. Maria Sajin, voditeljica mrtvačnice Sveučilišne klinike, kaže kako je u bolnici u uobičajenim okolnosti na dan najviše 10 preminulih. Ističe kako su prošlog tjedna u jednom danu imali 35 smrtnih slučajeva. Među njima je bilo i mladih u dobi od 20 do 25 godina. ”Vriskovi rodbine koja ih je došla identificirati odzvanjali su hodnicima”, rekla je.

“Njihove obitelji ne razumiju kako su se toliko razboljeli, a veliki je problem i što ne razumiju da se trebaju cijepiti, da nema lijeka”, kaže Sajin. “Ovo su vrlo teška vremena, nitko ne razumije da cjepiva spašavaju živote.”

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
oblačno
6.5 ° C
7.2 °
5.1 °
90 %
2.1kmh
100 %
Sri
8 °
Čet
13 °
Pet
18 °
Sub
19 °
Ned
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: