5.1 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Mađarska LGBTQ zajednica boji se novog zakona

Pročitajte još:

Za Dorottyju Redai, mađarsku LGBTQ aktivisticu koja obilazi škole u sklopu borbe protiv homofobije, novi mađarski zakon koji zabranjuje “promicanje” homoseksualnosti među maloljetnicima nije iznenađenje.

Zakon, koji stupa na snagu u četvrtak, izazvao je velike kritike.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ocijenila je da je “sramotan” i upozorila da će biti posljedica ne bude li izmijenjen. “Vladajuća stranka Fidesz godinama eliminira reference na seksualne manjine ili rodnu jednakost ili rod u školom kurikulumu”, rekla je Redai (48) u Budimpešti.

“Kao da gay ljudi ne postoje, ali oni postoje”, kazala je, pokazujući knjižice za obuku učitelja i knjige o LGMTQ temama koje objavljuje njezino Lezbijsko udruženje Labrisz. Zadnjih godina političari iz Fidesza, na čelu s premijerom Viktorom Orbanom, “izjednačavaju homoseksualnost s pedofilijom”, upozorila je.

Zabrana “izlaganja promoviranju” homoseksualnosti ili operacija promjene spola mlađima od 18 godina dio je šireg Zakona protiv pedofilije koji je originalno bio ograničen na strože mjere protiv spolnog zlostavljanja djece.

Ali kasnije izmjene prijedloga zakona, koje je prošli mjesec odobrio parlament kojim dominira Fidesz, uključuju zabranu i restrikcije za spolni odgoj kao i medijski sadržaj.

I dok se mjere uspoređuje s ruskim prijedlogom zakona iz 2013. koji zabranjuje “gay propagandu” za maloljetnike, pravnici napominju da se još ne zna kakve će biti sankcije za kršenje zakona. “To je nejasno”, rekla je Redai, koja je od 2004. promovirala Labriszov program pod nazivom “Upoznavanje LGBT ljudi” u 40 do 50 škola.

“Za nas, prava posljedica bit će samocenzura, učitelji nas više neće pozivati u svoje škole iz straha da ne zapadnu u nevolje s roditeljima ili središnjim školskim vlastima”, kazala je.

“Ali školska djeca i dalje će puno razgovarati o homoseksualcima, iako je to još tabu za većinu učitelja, oni nisu obučeni za razgovaraju o takvim društvenim temama”, kazala je.

“Razgovaramo s njima o homofobnoj ili transfobnoj diskriminaciji ili mobingu u školi, važno je gdje mladi uče o LGBTQ pitanjima, internet nije uvijek najbolji izvor”, istaknula je.

Propaganda
Najnoviji zakon njegovi pobornici smatraju dijelom Orbanova projekta otkako je došao na vlast 2010. da preoblikuje Mađarsku u tzv. “iliberalnu”, socijalno konzervativnu utvrdu.

Godine 2019., reklama Coca Cole s nasmiješenim gay parovima potaknula je neke istaknute članove Fidesza da pozovu na bojkot njezinih proizvoda.

U prosincu, parlament je usvojio zabranu usvajanja djece za gay parove, a prije godinu dana na snagu je stupila zabrana zakonske promjene roda.

“Pustite našu djecu na miru!”, poručio je Orban prošle godine, podržavši krajnje desnog političara koji je javno poderao bajku koju je objavilo Udruženje Labrisz, a koja je sadržavala homoseksualne likove.

Orban inzistira da je bit novog zakona “zaštita djece” i odbacuje kritike Bruxellesa.

“Nitko osim roditelja ne bi smio imati pravo glasa u spolnom odgoju djece… zakon zabranjuje seksualnu – homoseksualnu i heteroseksualnu – propagandu koja cilja djecu”, objasnio je vladin ured za medije za AFP u utorak.

“Spolni odgoj moraju provoditi samo profesionalci, uz odobrenje roditelja koji su unaprijed upoznati s kurikulumom”, ističe.

Neki analitičari smatraju da Orban na taj način želi učvrstiti svoju biračku bazu pred izbore iduće godine, za koje se očekuje da će biti tijesni, te da odgovara na zahtjeve krajnje desne stranke Naša domovina da se ograniči prava LGBTQ zajednice.

“Nije vjerojatno da će taj zakon zaista biti zakonito proveden, više je riječ o trolanju ili predstavi da se izazove sukob i polarizira društvo”, smatra Bulcsu Hunyadi, analitičar think tanka Political Capital.

Orban tijekom cijelog svojeg mandata “traži neprijatelje koje bi predstavio biračima, od EU-a i organizacija civilnog društva do migranata, tražitelja azila i Georgea Sorosa”, rekao je Hunyadi. “A sada kada se pandemija koronavirusa možda smiruje a izbori su blizu, jača proturodni narativ, ali to je poigravanje sa životima građana radi kratkoročnih političkih dobitaka”, ocijenio je.

Otkako je zakon usvojen, prijavljeno je nekoliko homofobnih napada na lokalne medije, a Redai strahuje da će “taj zakon ohrabriti ljude da iskaljuju svoju agresiju na drugima”. “U političkoj klimi u kojoj smo pretvoreni u neprijatelja, LGBTQ osobe, osobito one koje žive na selu a još se nisu otvoreno deklarirale, moraju biti prestrašene”, kazala je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.2 ° C
7.2 °
4.8 °
90 %
0kmh
0 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
18 °
Ned
23 °
Pon
14 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: