11.6 C
Zagreb
Subota, 4 svibnja, 2024

Krunoslav Capak: Nedopustivo je da lječnica iz Dubrave objavljuje podatak o osmero umrlih nakon primanja obje doze cijepiva

Pročitajte još:

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak osvrnuo se na konferenciji za medije na jučerašnju informaciju iz KB-a Dubrava da je u toj bolnici dosad preminulo osam osoba koje su primile obje doze cjepiva. HZJZ do jučer o tome nije ništa znao, ustvrdio je Capak.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da je u proteklih pet dana bilo 443 novooboljelih, dok je proteklog tjedna bilo to 415. Incidencija je 28,4, najniža u Istarskoj, a najviša je u Zadarskoj županiji. Hrvatska je u EU na 12. mjestu, a po stopi smrtnosti je na 20. mjestu.

– Liječnica iz Dubrave izašla je s podatkom o osam umrlih, a cijepljenih s dvije doze. HZJZ nije do jučer zaprimio nikakvu obavijest od Dubrave, to je nedopustivo, takve podatke je potrebno provjeriti kroz nekoliko baza podataka. Objavili smo takve podatke, do 19.5. nismo imali evidentiranu ni jednu smrt kod cijepljenih osoba. 19.5. broj cijepljenih s dvije doze bio je 300.000, a sad je četiri puta više i za očekivati je da ima i osoba koje su umrle od covida, a cijepljeni su s dvije doze. Upravo se u HZJZ-u to analizira i uskoro ćemo izaći s tim podacima. Mortalitet se prati uz pomoć anketa koje ispunjavaju bolnice, i tako znamo broj umrlih. A mrtvozornik podatke šalje u Zavod za statistiku i to je ono što definitivno odlučuje uzrok smrti. Mi ćemo u rujnu definitivno znati koliko je bilo lani smrti od covida, ovo što baratamo dnevno su podaci od anketa i preliminarni podaci.

Capak je odgovarajući na novinarska pitanja kazao i da nije nemoguće da i u drugim bolnicama ima slučajeva poput onih u KB-u Dubrava. No da bismo to sa sigurnošću znali, treba proći nekoliko dana jer se baze podataka obnavljaju, istaknuo je te dodao su izračunali da bi na ”milijun i pol osoba koje su cijepljene bilo moguće 16 smrtnih slučajeva”.

I u Klinici za infektivne bolesti ”Fran Mihaljević” provjeravaju dokumentaciju nakon jučerašnje informacije, kazala je ravnateljica Klinike Alemka Markotić i najavila da će idući tjedan moći dati točnu informaciju.

”Iz KB Dubrava su trebali u najmanju ruku prijaviti neuspjeh cjepiva za osobe koje su primile oba cjepiva”, naglasio je Capak i dodao da su do sada u bazama mortaliteta pronašli troje ljudi od onih osam koje su spominjali iz te bolnice te da to troje nije kao uzrok smrti imalo koronu, iako jesu bili pozitivni.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je zatražio dodatnu analizu te naglasio: “Stvarno je riječ o teškim komorbiditetima, spomenut ću samo neke – moždani udar, gangrena, dijabetes, transplantacija jetre … Kod njih su bile prisutne te bolesti. Ostaje činjenica da se samo retrogradnom analizom svih parametara mogu donositi zaključci.”

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
11.6 ° C
12.7 °
9.8 °
93 %
1.5kmh
0 %
Sub
21 °
Ned
24 °
Pon
23 °
Uto
24 °
Sri
18 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9284
GBP
1,1697
CHF
1,0300
CNY
0,1283
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: