15.9 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Misterij nad Ukrajinom: Je li ‘Duh Kijeva’ stvaran?

Pročitajte još:

Ukrajinska vlada uhvatila se za neutemeljene glasine da je neimenovani pilot borbenog aviona MiG-29 nazvan “Duh Kijeva” srušio nekoliko ruskih zrakoplova podijelivši “mačo” propagandni video koji sadrži snimke iz videoigre, piše Daily Mail.

Twitter gori zbog isječaka koji navodno prikazuju ukrajinski borbeni avion kako leti nebom iznad nekoliko gradova i ruši šest ruskih aviona u zračnim borbama prvog dana agresivnog rata Vladimira Putina protiv bivše sovjetske republike.

Međutim, jedan video koji je dobio gotovo pet milijuna pregleda i izazvao glasine razotkriven je kao isječak iz videoigre Digital Combat Simulator iz 2008., a Reutersova provjera zaključila je: “Video podijeljen na internetu ne prikazuje ukrajinski borbeni avion koji obara ruski avion, ali dolazi iz videoigre DCS.”

Unatoč tome, Kijev otvoreno promiče tvrdnje da neimenovani pilot postoji, u očiglednom pokušaju da okupi opkoljenu naciju iza urbanog heroja te da tako potakne ukrajinske ratne napore. Uz objavu 38-sekundnog videa, danas je vladin službeni račun na Twitteru poručio: “Ljudi ga zovu Duh Kijeva. I s pravom – ovaj virtuoz dominira nebom nad našom prijestolnicom i državom, a već je postao noćna mora za invaziju ruskih zrakoplova.”

Video počinje crtanom ilustracijom “Duha Kijeva”, nakon čega je prikazana razotkrivena snimka oborenog ruskog aviona. Zatim se u videu pojavljuje tekst: “Ukrajina je vjerojatno dobila svog prvog asa od Drugog svjetskog rata. Ovo je anonimni pilot aviona MiG-29, nadimka Duh Kijeva. U prvih 30 sati ruske invazije u veljači 2022. oborio je šest ruskih vojnih zrakoplova. Od 26. veljače – 10 vojnih zrakoplova okupatora. Da biste postali vrhunski pilot, morate srušiti pet aviona. A Duh Kijeva srušio je duplo više”, pišu.

“I premda se još uvijek ne zna tko upravlja ukrajinskim avionom MiG-29 i je li on odgovoran za 10 oborenih ruskih zrakoplova, Ukrajinci su zahvalni ovom heroju s čeličnim mudima, koji jede ruske zrakoplove za doručak”, dodali su.

Video zatim završava slikom muškarca koji nosi pilotsku opremu u kokpitu i pokazuje palac gore – što je slika koju je prije dva dana podijelio bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko. Zatim se pojavljuje tekst: “Bože brzine, sretan lov”. Porošenko je u petak objavio fotografiju na Twitteru, tvrdeći da se na fotografiji nalazi pilot aviona MiG-29. “Isti ‘Duh Kijeva’. Užasava neprijatelje i čini Ukrajince ponosnima. Ima šest pobjeda nad ruskim pilotima! S tako moćnim braniteljima Ukrajina će sigurno pobijediti.”

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.2 ° C
14.3 °
8.1 °
77 %
1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: