28.2 C
Zagreb
Srijeda, 26 lipnja, 2024

Od sutra nove cijene goriva na pumpama: Nadamo se da više neće biti onako visoke cifre

Pročitajte još:

U proteklih gotovo dva mjeseca smo stabilizirali uvjete na domaćem tržištu, ali i očekivanja kupaca i javnosti. Uredba je ispunila cilj, rekao je ministar Ćorić. Vlada je prihvatila prijedlog, Uredba više nije na snazi

Andrej Plenković uvodno se obratio na početku sjednice. Osvrnuo se na posjete Osijeku i Crnoj Gori.

Što se tiče korone, Plenković je rekao da su se susreli s direktorom za Europu WHO-u s kojim su razgovarali o stanju s pandemijom.

Odmrzavanje cijena goriva
Glavna točka dnevnog reda bila je Prijedlog uredbe o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Vlada je tako donijela odluku o odmrzavanju cijena goriva te od utorka na benzinskim postajama možemo očekivati nove cijene.

“S obzirom na to da je u razdoblju od donošenja odluke došlo do pada cijena naftnih derivata, potrebno je donijeti uredbu o prestanku važenja ove uredbe kako bi trgovci slobodno ponovno mogli formirati cijene naftnih derivata. Ova uredba je donijela cilj njezina donošenja, a od sutra će se cijene moći formirati slobodno i nadamo se da do ovakvih cijena neće ponovno doći”, rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Takvu odluku najavio je prošli tjedan ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

“I u tom kontekstu očekujemo od sljedećeg utorka da bi referentna cijena kao takva bila niža od one koju smo mi propisali. Upravo zbog toga vjerujemo da od sljedećeg utorka uredba kao takva više jednostavno u kontekstu obrane od povećanja cijene više neće imati smisla i u skladu s tim ćemo povući određene korake”, istaknuo je prošlog tjedna. Naglasio je i kako u proteklih mjesec i pol, koliko je uredba na snazi, ona nije propisivala kolika točno mora biti cijena goriva distributera, već je propisivala gornju cijenu i to treba imati na umu.

Podsjetimo, Vlada je 14. listopada donijela uredbu prema kojoj trgovci naftnim derivatima u idućih 30 dana mogu prodavati Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 po cijeni od 11,10 kuna po litri, dok se za Eurodizel BS odredila maksimalna cijena od 11 kuna po litri. Potom je Vlada 11. studenoga produljila važenje te uredbe za još 30 dana, ali samo za osnovne naftne derivate, odnosno premium goriva više nisu bila uključena u to.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

Baby Lasagna poželio sreću Vatrenima u dresu hrvatske nogometne reprezentacije

BABY LASAGNA na Facebooku je poželio sreću Vatrenima, koji danas igraju protiv Španjolske. Glazbenik je pozirao u dresu hrvatske...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
28.3 ° C
29.4 °
24.7 °
50 %
1.5kmh
20 %
Sri
28 °
Čet
31 °
Pet
33 °
Sub
35 °
Ned
38 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9310
GBP
1,1861
CHF
1,0370
CNY
0,1285
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: