15.1 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Omikron zahvatio još jednu europsku zemlju: ‘Sve upućuje na to. Vjerojatno se kreće planetom dulje vrijeme’

Pročitajte još:

“Ta je varijanta virusa vjerojatno instalirana među nama više nego što mislimo”

U Španjolskoj, gdje se ovaj tjedan održava opća skupština Svjetske turističke organizacije, Svjetsko prvenstvo rukometašica te finale teniskog Davis Cupa, raste broj osoba inficiranih omikron sojem koronavirusa.

U Madridu je potvrđen drugi slučaj, u Barceloni su preliminarni rezultati ukazali na također dva slučaja i sve upućuje da je omikronom zaražena i osoba u Valladolidu.

U nedjelju navečer je 51-godišnji muškarac s blagim simptomima doputovao u Madrid iz Južnoafričke Republike preko Amsterdama. Dan poslije istom linijom doputovala je i 61-godišnja zaražena žena koja nema simptome.

Na aerodrom u Barceloni sletjele su dvije osobe kojima je nakon testiranja detektirana infekcija covidom-19, a zatim se pojavila sumnja na omikron soj. Stigle su ondje također iz Južnoafričke Republike, ali preko Njemačke.

“Još uvijek se ne može 100 posto potvrditi da su te dvije osobe u Kataloniji zaražene novim omikron sojem, ali preliminarni rezultati ukazuju na to”, izvijestila je katalonska zdravstvena služba.

Rast nakon kontrole
Španjolska, koja je prošle godine bila jedna od najpogođenijih zemalja koronavirusom, stavila je pandemiju pod kontrolu, ali zadnjih tjedana opet bilježi rastući broj novooboljelih premda je cijepljeno gotovo 80 posto od ukupno 47 milijuna stanovnika.

“Ovo je nova varijanta koronavirusa koju moramo pozorno pratiti, no u ovom trenutku nema razloga za zatvaranje granica”, rekao je mikrobiolog Ignacio López Goñi sa Sveučilišta u Navarri za javnu televiziju RTVE.

“Ta je varijanta virusa vjerojatno instalirana među nama više nego što mislimo. Sve upućuje da taj soj nije nastao i eksplodirao u Južnoafričkoj Republici nego se vjerojatno kreće planetom već dulje vrijeme”, dodao je.

López Goñi, međutim, kaže da “kolektivni val histerije zbog pojave ovog soja nije opravdan”.

Znanstvenici trenutačno pokušavaju ustanoviti je li omikron otporan na cjepiva te je li još zarazniji kao što sugeriraju mutacije utvrđene u njegovu genomu. Znanstvenici su poručili kako je još prerano za odrediti rizike od zaraze tim sojem virusa.

U Španjolskoj se ovaj tjedan održava nekoliko velikih međunarodnih događanja.

Na općoj skupštini Svjetske turističke organizacije (UNWTO) u Madridu očekuje se oko 500 delegata iz čitavog svijeta a među njima će biti i hrvatska ministrica turizma Nikolina Brnjac.

U petak će u Madridu hrvatski tenisači igrati polufinale svjetskog Davis Cupa, a hrvatske rukometašice su u utorak doputovale u primorski grad Castellón gdje ih čeka Svjetsko prvenstvo.

“Pojava novog soja koronavirusa je motiv za oprez ali nije alarmantna”, rekao je Jonay Ojeda, glasnogovornik Španjolskog društva javnog zdravstva (SESPAS). “Još je puno nepoznanica vezanih uz taj soj, potrebno je biti pažljiv i čekati nove informacije”, zaključio je.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
12.3 ° C
12.7 °
10.3 °
59 %
5.1kmh
0 %
Čet
15 °
Pet
20 °
Sub
24 °
Ned
21 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: