8.8 C
Zagreb
Subota, 1 travnja, 2023

Skandalozno: Sutkinja optužena za kriminal godinama izvlačila novac iz stečajnih postupaka: Još čeka suđenje, a i dalje prima plaću

Pročitajte još:

Prema optužnici sutkinja Malenica i stečajni upravitelj Pero Hrkać izvučenim novcem stjecali su nekretnine, investirali u privatne projekte, nabavljali skupe aute

Sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Vesna Malenica uhićena je u studenom 2017. godine. Zajedno sa stečajnim upraviteljem Perom Hrkaćem sada je optužena da je godinama izvlačila novac iz stečajnih postupaka. Ukupno ih se povezuje sa štetom od 45 milijuna kuna, piše Telegram. Međutim, suđenje Malenici i Hrkaću do danas nije započelo. Trebalo je krenuti idući tjedan, ali je na zahtjev obrane odgođeno za idući mjesec.

Privremeno udaljena od svoje dužnosti. U tom statusu prima oko 60 posto svoje sudačke plaće. Osnovna plaća iznosi oko 11.500 kuna. Dakle, već gotovo tri i pol godine sutkinji optuženoj za težak kriminal isplaćuju se primanja, iako ona ništa ne radi. Udaljenje joj je određeno upravo zbog uhićenja i pokretanja kaznenog postupka.

Sutkinja nije prijavila svoju imovinu
Ovoj apsurdnoj situaciji treba dodati i podatak da sutkinja Malenica nije ispunila ni imovinsku karticu iako je rok za to bio lipanj 2019. godine. Nepodnošenje imovinske kartice stegovno je djelo, te se kažnjava prema Zakonu o Državnom sudbenom vijeću.

Pitali smo Državno sudbeno vijeće kako to da sutkinja Malenica nije podnijela imovinsku karticu i je li protiv nje išta poduzeto? Upit smo poslali 15. ožujka.

Iz DSV-a su nam dva dana kasnije javili da sutkinja Malenica doista nije prijavila imovinu, te da je o tome obavješten Trgovački sud u Zagrebu.

Na pitanje o mogućem pokretanju stegovnog postupka protiv sutkinje Malenice, s Trgovačkog suda odgovaraju da se taj postupak može pokrenuti u roku od godine dana od saznanja za počinjeno stegovno djelo i počinitelja, odnosno tri godine od počinjenog stegovnog djela. Moguće kazne za stegovna nedjela su ukor, umanjenje plaće u određenom postotku, te razrješenje. Ostaje za vidjeti hoće li sutkinja Malenica biti stegovno prijavljena zbog nepodnošenja imovinske kartice.

Inače, prema optužnici sutkinja Malenica i stečajni upravitelj Hrkać izvučenim novcem stjecali su nekretnine, investirali u privatne građevinske projekte, renovirali i opremali vlastite kuće, vikendice i poslovne prostore, nabavljali skupe automobile, primali skupocjeni nakit, kao i dijamante navodno vrijedne oko dva milijuna eura.

USKOK tereti Malenicu, Hrkaća i još četvero suokrivljenih osoba da su svojim nezakonitim postupanjem oštetili Glumina banku u stečaju za više od 20 milijuna kuna, Glumina gradnju za tri milijuna kuna, tvrtku Amfora Maris u stečaju za 15,5 milijuna kuna, a TŽV Gredelj za 1,6 milijuna kuna. U još 11 stečajnih postupaka zamračili su, prema optužnici, više od 4,5 milijuna kuna, piše Telegram.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Uskok podigao optužnicu protiv Maje Šupe, primila je 15.000 eura mita

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1959., 1962., 1973.)...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
10.2 ° C
12.1 °
8.1 °
83 %
3.6kmh
20 %
Sub
17 °
Ned
15 °
Pon
9 °
Uto
8 °
Sri
9 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,6294
USD
7,0183
GBP
8,6641
CHF
7,6714
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: