15.5 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Švedska uskoro ukida gotovo sve mjere: Cijepljeni odsad mogu nastaviti normalan život

Pročitajte još:

Švedska ukida gotovo sve mjere protiv koronavirusa. Vlasti poručuju da građani moraju prihvatiti koronu kao svakodnevicu.

Švedska 29. rujna ukida gotovo sve preostale epidemiološke mjere, objavili su ministrica zdravstva Lena Hallengren i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Johan Carlson.

Prema podacima ECDC-a, Švedska u posljednja dva tjedna ima treću najnižu stopu smrtnosti od covida-19 u Europi (iza Lihtenštajna i Slovačke), a takvo stanje traje još od početka ljeta.

“Ograničenja imaju malen učinak na suzbijanje infekcije”
“Dugo smo bili prisiljeni živjeti pod ograničenjima kako bismo zaštitili živote i zdravlje građana. Zahvaljujući uspješnoj kampanji cijepljenja, daleko smo dogurali i sada je naše društvo u boljoj situaciji. Zato poduzimamo korak prema normalnoj svakodnevici, prema zajednici u kojoj neće biti nikakvih ograničenja. Procijenili smo da ograničenja imaju malen učinak na suzbijanje infekcije. Trenutačno je važno povećati stopu procijepljenosti”, rekla je ministrica Hallengren, najavljujući ublažavanje mjera.

Koje se sve mjere ukidaju?
Od 29. rujna više nema nikakvih ograničenja broja sudionika na javnim okupljanjima, poput koncerata ili utakmica. Od 15. srpnja broj sudionika bio je ograničen na 3000 na otvorenom i 300 u zatvorenim prostorima. Ukidaju se i ograničenja privatnih okupljanja u zatvorenom, na kojima dosad nije moglo biti više od 50 osoba. No, možda najviše iznenađuje povlačenje preporuke za radom od kuće, što znači da će mnoga poduzeća, javne i državne ustanove nakon punih godinu i pol pozvati zaposlenike da se vrate u urede.

“Pokazalo se da su cjepiva učinkovita. Ograničenja koja sada ukidamo više se ne mogu opravdati sa stajališta javnog zdravstva”, rekao je Carlson, dodavši da građani Švedske moraju prihvatiti da je covid-19 postao dijelom njihove svakodnevice.

Zaraza u Švedskoj, naime, nije nestala i dnevni prosjek je nešto više od tisuću novozaraženih. Prema Carlsonovim riječima, obolijevaju uglavnom necijepljene osobe, pa se intenzivna kampanja cijepljenja nastavlja u svim uzrastima, a posebice među tinejdžerima od 16 do 18 godina.

Covid-potvrde koriste se samo za prelazak državne granice
Na konferenciji za novinare bilo je riječi i o covid-potvrdama, koje se u Švedskoj i dalje koriste samo za prelazak državne granice. Ministrica Hallengren rekla je da covid-potvrde unutar zemlje ionako više nemaju smisla kad se 29. rujna ukinu ograničenja javnih okupljanja. Dođe li, pak, do naglog pogoršanja epidemiološke situacije, švedski Zavod za javno zdravstvo predložit će vladi da odredi broj sudionika iznad kojeg će se tražiti covid-potvrde.

“Vama koji oklijevate želim reći da se iz pandemije možemo izvući samo visokom stopom procijepljenosti. Svi moraju pomoći da dosegnemo takve stope”, zaključila je Hallengren, dodajući da ne očekuje scenarij u kojem će se restrikcije ponovno uvoditi.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.5 ° C
16.8 °
12.5 °
48 %
5.7kmh
0 %
Čet
16 °
Pet
20 °
Sub
24 °
Ned
21 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: