8 C
Zagreb
Utorak, 23 travnja, 2024

Erdogan protiv ulaska Švedske i Finske u NATO savez, tvrdi da su ‘uzgajališta’ terorista

Pročitajte još:

Švedska je u potvrdila da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO, nedugo nakon što je Finska napravila istu stvar

Turska neće podržati članstvo Švedske i Finske u NATO savez, priopćio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, čija je zemlja članica Sjevernoatlantskog saveza.

Erdogan je na novinskoj konferenciji rekao da švedska i finska delegacija ne moraju ni dolaziti u Tursku kako bi pokušale uvjeriti Ankaru da podupre njihov zahtjev.

– Turska ne može reći “da” članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće. Kako da im vjerujemo? Švedska je uzgajalište terorističkih organizacija – naveo je.

Kako prenosi The Guardian, dodao je i da imaju teroriste u svom parlamentu.

Ankara kaže da Švedska i Finska skrivaju ljude za koje kaže da su povezani sa skupinama koje smatra teroristima, a to su militantna skupina Kurdistanske radničke stranke (PKK) i sljedbenici Fethullaha Gulena, kojeg Ankara optužuje da je organizirao pokušaj državnog udara 2016. godine.

Turska je rekla da želi da skandinavske zemlje zaustave potporu kurdskim militantnim skupinama prisutnim na njihovom teritoriju i ukinu zabranu prodaje određenog oružja Turskoj. NATO i Sjedinjene Američke Države poručuju kako su uvjereni da Turska neće zaustaviti članstvo Finske i Švedske.

Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je ranije danas da će njezina zemlja zatražiti pristupanje NATO-u.

– Vlada je odlučila obavijestiti NATO-a o volji Švedske da postane članica Saveza. Napuštamo jednu eru kako bismo ušli u novu – kazala je Andersson.

Susjedna Finska potvrdila je u nedjelju da će službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
8.8 ° C
8.8 °
5.4 °
76 %
5.1kmh
100 %
Uto
9 °
Sri
7 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
19 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: