14 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Potresni prizori evakuacije ranjenih boraca iz čeličane: ‘Ukrajini su potrebni živi ukrajinski heroji’

Pročitajte još:

Traju napori za evakuaciju preostalih boraca. Nije poznat njihov točan broj, ali vjeruje se da ih je još oko 600 ondje
Ukrajinska vojska objavila je u utorak da radi na evakuaciji preostalih vojnika iz njihovog posljednjeg uporišta u opkoljenoj luci Mariupolj, prepuštajući kontrolu nad tim gradom Rusiji.

Evakuacija je vjerojatno označila kraj najdulje i najkrvavije bitke u ratu i značajan poraz za Ukrajinu. Mariupolj je u ruševinama nakon ruske opsade u kojoj je ubijeno više desetaka tisuća ljudi, tvrdi Ukrajina.

Stotine ukrajinskih vojnika i civila tjednima su se skrivali ispod gradske čeličane Azovstalj. Više od 260 vojnika, od kojih su neki teško ranjeni, napustilo je postrojenje u ponedjeljak.

Dodala je da će se oslobođeni ukrajinski vojnici razmijeniti za zarobljene ruske vojnike.

Desetak autobusa s ukrajinskim vojnicima iz Azovstalja napustilo je u ponedjeljak to postrojenje, objavio je Reuters.

Pet autobusa s vojnicima iz čeličane Azovstal stiglo je ponedjeljak u kasnim satima u grad Novoazovsk pod ruskom kontrolom, rekao je Reutersov svjedok.

“Nadamo se da ćemo moći spasiti živote našim momcima”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak navečer u video obraćanju.

“Među njima ima i teško ranjenih. Pruža im se pomoć. Ukrajini su potrebni živi ukrajinski heroji”, istaknuo je.

Nastavljaju se napori za spašavanje preostalih boraca u čeličani Azovstalj, objavio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

“Kako bi spasili živote, cijeli garnizon Mariupolja provodi odobrenu odluku Vrhovnog vojnog zapovjedništva i nada se potpori ukrajinskog naroda”, objavila je pukovnija Azov na društvenim mrežama.

Navodno se još oko 600 vojnika nalazi unutar čeličane u Mariupolju koji je postao simbol otpora ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
12.6 ° C
15 °
10.8 °
69 %
2.1kmh
40 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
26 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: