5.1 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Kina: Stiže kazna, Tajvan podigao stupanj pripravnosti vojske nakon što ga je Kina okružila

Pročitajte još:

Pelosi je kasno u utorak stigla u Taipei na nenajavljeno ali pomno praćeno putovanje, rekavši kako ono pokazuje nepokolebljivu predanost SAD-a samoupravnom otoku za koji Peking tvrdi da je dio Kine

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi rekla je u srijedu tajvanskom parlamentu kako je ta otočna država “jedno od najslobodnijih društava na svijetu”, pohvalila predsjednicu Tsai Ing-wen, te pozvala na pojačanu međuparlamentarnu suradnju.

Pelosi: Kina se nije bunila kad su dolazili muškarci
Na zajedničkoj press-konferenciji koju su u Taipeiju održale Nancy Pelosi i predsjednica Tsai Ing-Wen, predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa pokušala je umanjiti kontroverze oko posjeta Tajvanu, kazavši kako Peking nije reagirao ni blizu slično kad su ranije ove godine Tajvan posjetili američki zakonodavci.

“Nadam se da je jasno da, iako je Kina spriječila Tajvan da sudjeluje na određenim međunarodnim sastancima, da razumije da ne mogu spriječiti dolazak ljudi na Tajvan koji žele pokazati svoje prijateljstvo i podršku”, rekla je Pelosi.

“Mislim da su tako reagirali jer sam predsjednica Zastupničkog doma. Ne znam je li to razlog ili izlika. Jer nisu rekli ništa kad su došli muškarci”, dodala je Pelosi, referirajući se na posjet šest američkih zakonodavaca, koji su u travnju posjetili Tajvan.

U američkoj delegaciji tada su bili predsjednik Odbora senata za vanjske poslove Bob Menendez i republikanski senator Lindsey Graham.

PREDSJEDNICA Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi rekla je jutros tajvanskom parlamentu kako je ta otočna država “jedno od najslobodnijih društava na svijetu”.

Tajvan: Kineske vojne vježbe praktički znače blokadu Tajvana
Vlada Tajvana snažno je osudila kinesku najavu četverodnevnih vojnih vježbi s bojevim streljivom, koju Kinezi planiraju održati oko otoka.

Takve vježbe znače “povredu tajvanskog teritorija” i “svode se na blokadu tajvanskog zračnog i pomorskog prostora”, objavila je vlada Tajvana.

BBC-jev dopisnik iz Kine Stephen McDonnell na Twitteru je objavio kartu koju su objavili kineski državni mediji. Karta prikazuje lokacije planiranih kineskih vojnih vježbi, koje će se održati od četvrtka do nedjelje, nakon odlaska Nancy Pelosi s Tajvana.

I tajvanska predsjednica Tsai osudila je kineske vojne vježbe, kazavši da se radi o “nepotrebnoj reakciji”. “Tajvan je posvećen održavanju statusa quo u Tajvanskom tjesnacu”, rekla je Tsai.

Tajvansko ministarstvo obrane najavilo je da će se “suprotstaviti svakom potezu koji narušava teritorijalni suverenitet Tajvana”, javlja BBC. Peking je objavio da “nijedan strani avion ili brod ne bi trebao ući na područje dok se u njemu održavaju vježbe”.

Tajvan podigao stupanj pripravnosti vojske
Nedugo uoči susreta Nancy Pelosi s tajvanskom predsjednicom Tsai, vlada Tajvana najavila je da podiže stupanj pripravnosti svoje vojske.

Vlasti su najavile da će “osigurati sigurnost i stabilnost oko otoka”, što je jasan odgovor na kinesku najavu četverodnevnih vojnih vježbi koje će se održati oko Tajvana, a trebale bi početi sutra.

Tajvanska vlada dodala je da bi se “građani trebali osjećati sigurnima”.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
magla
5.1 ° C
7.1 °
4.8 °
93 %
1kmh
20 %
Sri
7 °
Čet
13 °
Pet
18 °
Sub
19 °
Ned
24 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: