6.4 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Nakon Putinovog govora rasprodani avionski letovi, guglaju i ‘kako slomiti ruku’ i ‘kako izaći iz Rusije’

Pročitajte još:

Putin je najavio opću mobilizaciju, što je Ruse jučer navelo da najviše guglaju fraze poput „kako napustiti zemlju“, „kako izaći iz Rusije“ i slično.

Nižu se reakcije nakon obraćanja ruskog predsjednika Vladimira Putina. Osim reakcija svjetskih lidera, zanimljiva je ona samih Rusa. Putin je najavio opću mobilizaciju, što je Ruse jučer navelo da najviše guglaju fraze poput „kako napustiti zemlju“, „kako izaći iz Rusije“ i slično.

Danas, nakon Putinovog obraćanja, situacija je još gora. Najviše pretražuju pojmove „eskalacija“, „reakcije na Putinov govor“, ali i pitanja poput „kako slomiti ruku“. Žele izbjeći mobilizaciju, a na društvenim mrežama javljaju da ovo pokazuje stvarno stanje nacije o invaziji na Ukrajinu.

Unatoč tome, podaci Google Trends pokazuju skok u pretraživanjima za Aviasales, koja je najpopularnija ruska web stranica za kupnju karata za letove.

Izravni letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Erevan u Armeniji, oba odredišta koja Rusima omogućuju ulazak bez vize, rasprodani su u srijedu, prema podacima Aviasalesa. Neke linije s međuslijetanjem, uključujući one od Moskve do Tbilisija, također nisu bile dostupne, dok su najjeftiniji letovi od ruskog glavnog grada do Dubaija koštali više od 300.000 rubalja (37.000 kuna) – što je višestruki iznos prosječne mjesečne plaće.

Glasnogovornik Kremlja odbio je u srijedu odgovoriti na pitanja o eventualnom zatvaranju ruskih granica kako bi se spriječio bijeg vojno sposobnih osoba nakon što je objavljena djelomična mobilizacija za potrebe rata u Ukrajini. Glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao je novinarima da će ruska vlada “vrlo brzo” objaviti koje će kategorije građana biti izuzete od mobilizacije rezervista s vojnim iskustvom za služenje u Ukrajini.

Za sljedeća dva tjedna nema niti jednog leta prema Beogradu, a rasprodani su i letovi prema Istanbulu.

Probleme stvaraju i uvedene sankcije. Četiri su europske države zabranile ulazak Rusima, među njima su baltičke zemlje i Poljska. Od nedavno više ne dopuštaju ulazak ruskim državljanima s vizama za Schengen radi turizma, posla, sporta ili kulture. Osim toga, Europska je unija zatvorila zračni prostor za ruske avione.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.4 ° C
7.7 °
2.1 °
72 %
1kmh
0 %
Sub
10 °
Ned
10 °
Pon
12 °
Uto
6 °
Sri
5 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: