8 C
Zagreb
Utorak, 23 travnja, 2024

RUSI RAKETIRALI KIJEV: Poginulo osam ljudi, a 24 ozlijeđenih

Pročitajte još:

Nekoliko eksplozija čule se jutros u centru Kijeva, prenosi AFP.

Kako javljaju ukrajinski mediji, najmanje četiri detonacije čule su se u centru glavnog ukrajinskog grada, a informaciju o udarima potvrdio je i gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu. Kako navodi, raketni udari bili su na kvart Ševčenkivski.

– Osam ljudi je poginulo, a 24 je ranjeno u ruskom raketnom napadu na središnji dio Kijeva – rekao je Rostyslav Smirnov, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

Prema izvješćima s društvenih mreža, u gradu je zabilježeno nekoliko udara, a na ulicama su gorjeli auti.

Pozivajući se na lokalne ukrajinske medije, 24 sata prenosi kako se u Kijevu oko 8.30 sati čuo niz eksplozija. To je prvi put da je Kijev pogođen nakon mnogo mjeseci. Prema navodima javne televizije Suspilne, eksplozija se čula u blizini željezničke postaje u gradu.

Hina je također javila kako su snažne eksplozije u ponedjeljak potresle glavni grad Ukrajine, te još nekoliko ukrajinskih gradova nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin optužio Ukrajinu za teroristički napad na most koji povezuje Rusiju i Krim, što je izazvalo pozive na odmazdu najviših dužnosnika u Moskvi.

Prema informacijama hitnih službi u Kijevu, ima mrtvih i ozlijeđenih.

Eksplozije su u ponedjeljak ujutro zabilježene i u Lavovu, Ternopilu i Žitomiru na zapadu Ukrajine, te u Dnjepru u središnjoj Ukrajini.

Pozivajući se na izvore britanske obavještajne službe, Hina javlja kako se ruske snage približavaju strateški važnom istočnom gradu Bahmutu, a nakon što su napredovale 2 km prema gradu tijekom prošlog tjedna.

“Rusija nastavlja davati visok prioritet vlastitim ofenzivnim operacijama u središnjem sektoru Donbasa, posebno u blizini grada Bahmuta”, objavilo je na Twitteru britansko ministarstvo obrane u redovnom biltenu.

I sam ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je u video obraćanju u subotu rekao je da su ukrajinske snage sudjelovale u vrlo teškim borbama u blizini Bahmuta koji se nalazi na glavnoj cesti koja vodi do gradova Slovjansk i Kramatorsk koji se nalaze u regiji Donbas koju Moskva želi u potpunosti osvojiti.

Dok Rusija nastavlja agresiju na Ukrajinu, američki predsjednik Joe Biden i njemački kancelar Olaf Scholz u telefonskom razgovoru u nedjelju ponovno su osudili rusku aneksiju četiriju ukrajinskih regija, kao i nuklearne prijetnje iz Moskve.

Dvojica lidera rekli su da su nedavne nuklearne prijetnje iz Rusije “neodgovorne”, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.

Scholz i Biden složili su se da bi raspoređivanje nuklearnog oružja imalo “iznimno ozbiljne posljedice po Rusiju”, dodao je glasnogovornik.

U ponedjeljak ujutro je javljeno kako bi Opća skupština UN-a trebala danas otvoriti raspravu o nacrtu rezolucije kojom se osuđuje ruska aneksija četiriju ukrajinskih regija, dok zapadne sile žele naglasiti međunarodnu izolaciju Moskve.

Odluka da se pitanje iznese pred Opću skupštinu, gdje 193 članice UN-a imaju po jedan glas – i nitko nema pravo veta – donesena je nakon što je Rusija upotrijebila svoj veto na sjednici Vijeća sigurnosti 30. rujna kako bi blokirala sličan prijedlog.

Kao odgovor na to, Rusija je poslala pismo svim državama članicama u kojemu napada “zapadna izaslanstva” čije djelovanje “nema nikakve veze sa zaštitom međunarodnog prava i načela Povelje UN-a”.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
6.6 ° C
7.2 °
4.9 °
92 %
2.1kmh
100 %
Uto
7 °
Sri
7 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
19 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: